Foto: TT

Mer än varannan politiker hotad

Uppdaterad
Publicerad

I en kunskapsöversikt framtagen av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) framkommer att politiker, journalister och anställda inom rättsväsendet i stor utsträckning utsätts för hot i syfte att hindras sin yrkesutövning.

Varje år hotas och trakasseras omkring 60 procent av landets riksdagspolitiker på grund av sitt uppdrag, och drygt 30 procent av landets journalister utsätts för hot, det visar en rapport som BRÅ utfört på uppdrag av regeringen.

– Detta är viktigt att uppmärksamma, särskilt som vår studie pekar mot att majoriteten av hoten syftar till att påverka dem i deras yrkesutövning, säger Emma Patel, utredare på BRÅ och medförfattare till rapporten.

Hoten lika för politiker och journalister

För politiker och journalister så ser utsattheten ganska lika ut då det ofta rör sig om hot som framförs i sociala medier eller i artikelkommentarer.

– Inom de yrkesgrupperna är också föreberedelserna sämre för att klara av hoten. Dessa personer påverkas också i sin yrkesutövning, man förhåller sig passiv, man tvekar inför att skriva eller ta ett beslut, säger Emma Patel.

Hoten olika för anställda inom rättsväsendet

När det kommer till personer som jobbar inom rättsväsendet skiljer sig hotbilden mellan olika yrken.  De som ofta möter riskklienter – till exempel poliser – utsätts oftare för våld än till exempel domare och åklagare, som oftare utsätts för trakasserier.

Gemensamt för samtliga yrkesgrupper är att förövaren i de allra flesta fall är en enskild psykiskt instabil person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.