Foto: TT

Merkel till Stockholm för att besöka Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer till Stockholm för samtal med statsminister Stefan Löfven, bekräftar UD för SVT Nyheter. Tyska politiker kräver att Merkel sätter press på Löfven om Vattenfall.

Den 31 januari kommer den tyska regeringschefen på ett snabbesök för överläggningar med statsminister Stefan Löfven, bland annat om Brexit och andra gemensamma EU-frågor. Besöket är ett initiativ från tysk sida, bekräftas från UD.

Men besöket har fått politiker från det gröna partiet i Tyskland att ställa krav på Merkel. Det gäller Vattenfall som stämt den tyska regeringen för energiomställningen i landet.

Jürgen Trittin från de Gröna, kräver enligt Die Welt, att Vattenfall drar tillbaka sin stämningsansökan. Och han vill att Merkel ska sätta press på den svenska regeringen i frågan.

Den tyska regeringen beslöt att avveckla kärnkraften efter haveriet i Fukushima i Japan. Vattenfall kräver skadestånd från den tyska staten på 4,7 miljarder euro hos den internationella domstolen ICSID i Washington.

Flera andra energibolag som också stämt den tyska staten, har dragit tillbaka sina krav och det kräver det tyska miljöpartiet att Vattenfall också gör.

Merkel ska också diskutera flyktingfrågan med Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.