– Vi är förvånade över det faktiskt, vi förväntade oss och trodde att gränsvärdena skulle göra att halterna skulle sjunka, säger Petra Bergkvist, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
De nya gränsvärdena för giftet infördes den 1 januari 2016, efter en larmrapport om höga halter av oorganisk arsenik i ris. Myndigheten har testat åtta olika ris innan och efter det att gränsvärdena infördes och funnit att gifthalten ökat i sex av dem.
En produkt, ett fullkornsris, har dragits tillbaka från marknaden för att värdet var för högt. Resterande ligger fortfarande under gränsen.
Oklara orsaker
Varför arsenikhalterna ökar trots regleringen är för närvarande oklart.
– Innan gränsvärdena var det kanske så att företagen var lite mer noggranna, mer omsorgsfulla för att deras partier skulle ha lägre halter. Med gränsvärdet som sedan blev kan man tillåta andra partier av ris att släppas ut på marknaden än innan, då man fortfarande inte visste var gränsen skulle ligga, säger Petra Bergkvist.
Arsenikökningen är störst i två ekologiska ris. De produkter som har högst halter är också ekologiska.
Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Halterna påverkas i regel alltså inte av tillsatser eller hanteringsprocessen. Varför det ekologiska riset har högre gifthalter har Livsmedelsverket inget svar på i nuläget.
Rekommendationer står fast
De nya mätningarna föranleder inga ändringar av Livsmedelsverkets rekommendationer. Åtminstone inte i dagsläget. Som vuxen bör man inte äta mer än sex portioner ris i veckan och som barn bör man inte äta mer än fyra. Föräldrar bör inte heller ge barn under sex år riskakor eller risdrycker.
Fullkornsris bör man bara välja ibland eftersom arsenikhalten generellt är högre i fullkornsris.