Foto: TT

Mia Brunell Livfors prisas igen

Uppdaterad
Publicerad

Första Ruter Dam-utmärkelsen fick hon redan 2006. Nio år senare blir Mia Brunell Livfors historisk när hon blir första kvinnan att utses för andra gången.

– Självklart blev jag överraskad men det är givetvis roligt och jag är väldigt glad över jobbet jag nu fått, säger Mia Brunell Livfors.

Då, 2006, utsågs hon i samband med hon blivit vd för Kinnevik. Nu för att hon i maj fick samma post men då i Axel Johnson-koncernen med cirka 20.000 medarbetare. Ruter Dam går varje år till den kvinna som befordrats till det mest inflytelserika chefsjobbet under året.

Att samma person får utmärkelsen två gånger om, är det ännu ett tecken på bristen av kvinnliga ledare?

– Det får man diskutera med Ruter Dam om hur de gör sina val. Däremot är jämlikhet och mångfald två oerhört viktiga frågor i företagen. Vill man skapa långsiktiga och lönsamma företag behöver man spegla samhället och få in många olika åsikter, vilket man bara får om har mångfald i gruppen.

Nej till kvotering

Kvotering säger hon nej till, däremot tycker Mia Brunell Livfors att det trots allt går framåt gällande jämställdhet.

– Jag tycker fortfarande inte kvotering är ett bra verktyg. Det blir för hårt i sig. Då blir det i varje enskilt fall och till syvende och sist måste man välja kompetens. Däremot är det viktigt att man gått i en viss riktning och gärna sätter upp mål. Jag tycker ändå att det går framåt. Totalt sett kan man tycka att det går långsamt men samtidigt gör en hel del företag mer än andra.

Ser framåt

I Axel Johnson-koncernen ingår bland annat Willys, Hemköp och Åhléns och Ruter Dam-juryn lyfter i motiveringen fram att Mia Brunell Livfors valt en ny operativ roll.

– Jag tycker inte att min egen drivkraft har förändrats. Jag har en stor nyfikenhet att lära mig nya saker och se företag och människor utvecklas. Det är väldigt roligt. Jag tittar nog mer framåt än bakåt.

Fakta: Mia Brunell Livfors

Född: 1965. Uppvuxen i byn Söderbärke, södra Dalarna.

Familj: Jan Livfors, två söner.

Bor: Stockholm.

Utbildning: Ekonomlinjen, Stockholms universitet.

Utmärkelser: Utsedd till Ruter Dam två gånger om, 2006 samt 2015. Även toppat tidningen Veckans Affärers lista över näringslivets mäktigaste kvinna 2007.

Fakta: Tidigare pristagare

Stiftelsen Ruter Dam har som mål att Sverige ska ha fler kvinnliga chefer på hög nivå i stora företag.

Ruter Dams pristagare sedan 2000:

2014: Sonat Burman-Olsson, vd, Coop

2013: Lena Olving, vd Micronic Mydata

2012: Eva Nygren, koncernchef Rejlers

2011: Eva Karlsson, vd SKF Sverige

2010: Ann Carlsson, koncernchef Apoteket AB

2009: Magdalena Gerger, vd Systembolaget

2008: Minoo Akhtarzand, generaldirektör för Banverket

2007: Signhild Arnegård Hansen, ordförande Svenskt Näringsliv

2006: Mia Brunell, vd Kinnevik

2005: Jeanette Söderberg, vd Ikea Sverige

2004: Ingrid Jonasson Blanck, vice vd Ica

2003: Marianne Dicander Alexandersson, vd Kronans Droghandel

2002: Annika Bolin, vice vd SEB

2001: Marie Erling, vice koncernchef SAS

2000: Maria Curman, vd Sveriges Television, Birgitta Johansson-Hedberg, vd Föreningssparbanken och Maivor Isaksson, Chef Posten Service

Källa: Stiftelsen Ruter Dam (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.