Foto: TT

Midsommar en plåga för många barn

Publicerad

Otrygghet och berusade föräldrar. Midsommar är inte alls den glädjens högtid som den borde vara för många barn.

– Det finns ingen anledning att göra midsommar till en fyllefest, för då blir det ingen fest för barnen, säger Bris generalsekreterare.

I veckan har drygt två och en halv miljon svenskar köpt närmare 600.000 liter sprit. Runt 70 procent mer i jämförelse med en vanlig vecka.

– Det som händer när alkoholen kommer in i bilden är att personligheten förändras. Man känner inte igen sina föräldrar, och det skapar en otrygghet hos barn, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris (Barnens rätt i samhället).

Under sommaren förra året ökade samtalen till organisationen med sju procent. Och precis som kring de andra storhelgerna sker en peak under midsommar, kring vissa teman.

– Familjekonflikter är en vanlig kategori av kontaktorsaker som barn har och som ökar under sommaren, säger Magnus Jägerskog.

Bråk, fysisk och psykisk misshandel föräldrar emellan något som barn löper ökad risk att bevittna när det är alkohol med i bilden. Men för den som vill undvika barn som gråter av helt fel anledningar på midsommar är tipset enkelt.

– En måttlig alkoholkonsumtion, både för er egen skull och för barnens skull.

Fakta/Bris

  • Bris, Barnens rätt i samhället, bildades 1971 efter att en treårig flicka mördades av sin far i Stockholm.
  • Organisationen har cirka 70 anställda och det är professionella kuratorer som svarar i stödtelefonerna.
  • Organisationen får ta emot 25.000 samtal varje år.
  • Barn ringer 116 111. Samtalen spåras inte och syns inte på räkningen.
  • Vuxna kan ringa 077-50 50 50

Källa: Bris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.