Foto: TT

Midsommar – redan trångt på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev snabbt trångt på många vägar när midsommartrafiken drog igång på torsdagen. Dessutom orsakade ett strömavbrott förseningar i tågtrafiken.

I Göteborg stod tågen stilla efter ett strömavbrott som var delvis åtgärdat efter två timmar, omkring klockan 17, men resenärer ska räkna med förseningar under eftermiddagen och kvällen.

– Kolla med det företag du ska åka med är mitt råd, säger Trafikverkets presskommunikatör Johan Tjerneng.

Midsommartrafiken 2016

Trång på utfarterna

Som vanligt är det på vägarna ut mot Stockholms skärgård och Roslagen som man riskerar att fastna i trafikstockningar. Även Bohuskusten brukar vara hårt ansatt. På vägarna mot Dalarna och Småland brukar det också vara fullt av midsommarfirare på väg.

– I midsommartrafiken får man räkna med att det är fullt med bilar på i stort sett alla utfarter från storstäderna och på småvägarna som går ut mot skärgården och andra populära midsommardestinationer, säger Johan Tjernäng.

Men det är svårt att veta exakt vid vilken tidpunkt trängseln uppstår, det varierar år från år.

– Det är svårt att förutsäga om folk åker på torsdagen efter jobbet eller om de väntar till fredag morgon. Ibland blir det utspritt och ibland verkar alla vilja ge sig av exakt samtidigt, sägar Johan Tjernäng.

Flera olyckor utan dödsfall

På torsdagseftermiddag hade det inträffat flera olyckor runtom i Sverige, men utan dödsfall.

Två bilar frontalkrockade i höjd med Lundegårds camping på mellersta Öland och det blev totalstopp i trafiken i båda riktningar på länsväg 136 i väntan på bärgning. Först efter 16 kunde trafiken börja rulla igen.

En olycka med personskador inträffade på E4:an i Sörmland i höjd med Vagnhärad. Dessutom fick två bilar stopp på samma väg i Häggvik norr om Stockholm på väg mot Uppsala. Bärgningsarbetet orsakade störningar i trafiken.

Det rapporteras om två olyckor på de sörmländska vägarna. Den första inträffade på länsväg 223 mot Mariefred, höjd med järnvägsstationen i Läggesta. Två personbilar var inblandade, och tre personer är förda till Mälarsjukhuset med ambulans.

Olycksdrabbad helg

Enligt konsumentorganisationen Motormännen är midsommarhelgen en av årets mest olyckdrabbade helger i trafiken.

– Jag skulle säga att midsommar och påsk är de absolut värsta helgerna under hela året. När det gäller midsommar är torsdagen och själva midsommarafton de dagar då det händer flest olyckor, säger Erik Kjellin, trafikansvarig vid Motormännen.

Anledningen till att så många skadas svårt är flera.

– Fler personer färdas i varje bil, många är stressade. Mitt råd är att acceptera att det kan ta tid att komma fram till festligheterna, säger Kjellin.

Polisnärvaro

Erik Kjellin hoppas att många trafikpoliser kommer att synas ute på vägarna under helgen.

– Tyvärr har vi på senare år sett en kraftig nedmontering av trafikpoliser, vilket gör att de inte har tid att stoppa lika många bilar och kontrollera nykterheten hos föraren. Så nu blir det mer i förebyggande syfte att poliserna syns ute på vägarna, menar Erik Kjellin.

Fakta: Råd inför midsommarresan

Före färd:

  • Kontrollera däcken och lufttrycket
  • Fyll på spolarvätska och kontrollera torkbladen.
  • Se över belysningen.
  • Ta med bogserlina, starkablar, reflexväst och ficklampa.

Under färd:

  • Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än normalt.
  • Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna, kö kan få resan att ta längre tid än vanligt.
  • Välj säkra, mötesseparerade vägar.
  • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.
  • Håll avstånd.
  • Kör inte ”dagen efter” – försäkra dig om att du är nykter och utvilad.

Källa: Motormännen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Midsommartrafiken 2016

Mer i ämnet