Foto: SVT

”Inte värdigt med en lag där vi splittrar barnfamiljer”

Uppdaterad
Publicerad

Tre av åtta partiledare räckte upp handen när de fick frågan om de ville permanenta den nuvarande asyllagen som nu gäller till 2019. Jimmie Åkesson frågade hur högt upp han fick lyfta handen.

Lagen som innebär att de flesta flyktingar som ansöker om asyl i Sverige får ett tillfälligt uppehållstillstånd och inte har rätt till familjeåterförening infördes efter förra höstens akuta flyktingsituation.

– Vi kan inte ha en ordning där Sverige skiljer ut sig enormt från andra europeiska länder och vi måste ha ordning och reda i mottagningen så vi kan hjälpa dem som behöver hjälp, sa Anna Kinberg Batra, en av partiledarna som räckte upp handen tillsammans med Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD).

Agenda

Jonas Sjöstedt (V) räckte inte upp handen.

– Innan jag gick hit sa jag hej då till mina barn och de vet att jag kommer hem i kväll. Att jag är där i morgon när vi äter frukost. Det vi pratar om nu, det är föräldrar som inte får träffa sina barn, som inte får ta hit dem för att ni har infört de här lagarna. Det är personer som varje stund, varje morgon, varje kväll funderar på ”hur har min fru det, hur har min dotter det, hur har min son det”. Hade vi klarat det? Hade vi klarat att lära oss ett nytt språk, klarat av att få ett nytt jobb under de förhållanden? Jag tycker inte att Sverige ska vara ett land som splittrar familjer, sa Jonas Sjöstedt.

”Det skär i hjärtat”

Annie Lööf (C) höll med:

– Det skär i hjärtat på mig när jag ser bilder från Aleppo. Jag tycker inte att det är värdigt att vi har en lagstiftning där vi splittrar barnfamiljer, sa Annie Lööf.

Allianskollegan Ebba Busch Thor (KD), som vill att lagen permanentas, ville ha besked från Stefan Löfven om hur det kommer att se ut i framtiden med familjeåterförening, men Kristdemokraternas partiledare sa att hon ville ha kvar de tillfälliga uppehållstillstånden.

”Borde permanentats för länge sen”

Enligt Jimmie Åkesson borde lagen ha permanentats för längesen. Flyktingpolitiken har inte varit ansvarsfull, menade Sverigedemokraternas partiledare.

– Vi pratar om det här som att invandring till Sverige hjälper världens 60 miljoner flyktingar i särskilt hög grad. Tvärtom det stjälper. När vi lägger pengarna i Sverige så innebär det att resurserna till närområdet blir betydligt mindre.

Statsminister Stefan Löfven (S) pressades hårt på hur regeringen tänkte ordna mottagningen och asyllagen i framtiden, och hänvisade till framtida gemensamma EU-regler i frågan. Eftersom EU väntas införa gemensamma regler går det inte att säga något om hur lagstiftningen kommer se ut efter 2019, menar statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet