Foto: SVT

Migrationsministern: Skaffa jobb så kan du ta hit familjen

Publicerad

Omkring 6.600 asylsökande syrier i Sverige har inte rätt att återförenas med sina familjer eftersom de tog sig hit efter att asyllagarna blev hårdare. – Om man lyckas etablera sig i Sverige, det vill säga få jobb, då kan man ta hit sin familj, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) i tisdagskvällens Aktuellt.

29.000 asylsökande syrier i Sverige väntar just nu på beslut om uppehållstillstånd. Ungefär 6.600 av dem kom hit efter 24 november förra året, ett datum då asyllagarna skärptes. För den som anlände till Sverige efter det blir det svårt att få hit sin familj.

– Vi var tvungna att göra på det här sättet. Hade vi inte ändrat lagstiftningen hade Sverige stått kvar vid den mest generösa flyktinglagstiftningen i hela EU, säger migrationsminister Morgan Johansson i SVT:s Aktuellt.

Finns möjligheter

Ändå är det inte helt omöjligt för de asylsökande att återförenas med sina nära och kära, menar han.

– Det ena sättet är att man bedöms som konventionsflykting, det andra är att man får tillfälligt uppehållstillstånd och sedan permanent uppehållstillstånd genom att man lyckas etablera sig i Sverige – det vill säga få ett jobb. Då kan man försörja sig och den man tar hit.

Menar att asylreglerna är nödvändiga

Enligt migrationsministern är de skärpta asylreglerna nödvändiga för att Sverige ska ha en chans att klara sitt åtagande vad gäller flyktingmottagandet. Han uppmanar de som söker asyl i Sverige till att snabbt försöka komma in på den svenska arbetsmarknaden för att få ett jobb och sedan ett permanent uppehållstillstånd.

Men för den som varken bedöms som konventionsflykting eller kan skaffa sig ett jobb blir det svårare.

– Då kommer man inte ha möjlighet till familjeåterförening, men det finns som sagt flera möjligheter om man lyckas etablera sig, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.