Foto: SVT

Migrationsministern till SD: ”Ni skadar Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Justitie och migrationminister Morgan Johansson (S) rasar mot Sverigedemokraternas (SD) debattartikel i amerikansk media som han menar ger en vrångbild av Sverige. SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson slår ifrån sig kritiken och tecknar en bild av Sverige som ett land i nedåtgående trend på flera områden.

Det var i går som SD publicerade en debattartikel i Wall Street Journal med rubriken ”Trump hade rätt: Sveriges omfamnande av flyktingar funkar inte”.

Morgan Johansson var en av dem som kritiserade inlägget för att sprida felaktigheter och sammantaget ge en skev bild av Sverige. Det är framför allt två punkter han vänder sig mot, den ena: I artikeln påstås till exempel att Sverige tar emot terrorister med öppna armar.

Trumps utspel mot Sverige

–  Tänk om amerikanska myndigheter tror på det. Hur tror du då att amerikanska myndigheter börjar ifrågasätta exempelvis viseringsregler (regler för visum, reds.amn) och sådant i förhållande till Sverige? säger han till Mattias Karlsson i SVT Gomorron och tillägger:

– Du riskerar när du gör på det här sättet att skada Sverige. Jag tycker att man har ett ansvar för att ge en korrekt bild i media. Den behöver inte vara oproblematisk, man kan lyfta fram problem, men man bör ge en nyanserad bild. Annars skadar man Sverige.

LÄS MER: ”SD ljuger om Sverige”

SD vänder sig mot är att människor som på eget initiativ rest till krigszoner för att strida tillåts återvända till Sverige, eftersom de är svenska medborgare.

– Vi menar att man ska dra in medborgarskapet för de människorna. De är inte svenskar och de ska inte komma tillbaka till Sverige. De ska överhuvudtaget inte släppas in i vårt land, säger Mattias Karlsson.

Jämför statistik

Det andra Morgan Johansson reagerar mot är påståendet om att brottsstatistiken har skjutit i höjden, något som SD kopplar till ökad invandring. Enligt Johansson är risken för att råka ut för dödligt våld fyra gånger så hög i USA som i Sverige, och sex gånger så hög globalt sett.

Mattias Karlsson invänder dock att artikeln inte avser att jämföra Sverige och USA, och kontrar med statistik han menar gäller för Sverige.

– Antalet fall av dödligt våld har fördubblats mellan 2012 och 2015. Mellan 2003 och 2013 har antalet personer som vårdats för skottskador i Sverige nästan tredubblats. Vår egen utveckling är negativ på väldigt många områden, säger han och jämför med de nordiska grannländerna där han menar att Sverige ligger väldigt högt i jämförelse.

SE KLIPPET: Här är Trumps Sverige-utspel i Florida

Olika syn på våldsstatistik

Morgan Johansson påpekar att det är enkelt att rycka ut siffror ur sitt sammanhang, och invänder att sett över tid så har det dödliga våldet minskat i Sverige, en trend som också gäller dödligt våld riktat mot kvinnor.

– Ni framställer det nästan som att det är ett helvete att växa upp som kvinna i Sverige. Det dödliga våldet mot kvinnor låg på ”all time low” förra året.

Mattias Karlsson invänder att det dödliga våldet minskat i hela Europa, något som skulle kunna förklaras genom bättre akutsjukvård och ökad tillgång på mobiltelefoner vilket gör att människor lättare kan larma räddningspersonal.

Bland de som kritiserat SD:s inlägg finns Judiska Församlingen, som vänder sig mot påståendet att judar, enligt inlägget, skulle vara ”internflyktingar” i sitt eget land.

– Det finns mängder av medierapporter om judar som inte längre vågar bo kvar i Malmö. Då måste man bo någon annanstans än där man är född, då har man fördrivits från sin egen stad, säger Mattias Karlsson.

LÄS MER: SVT granskar påståendena i Fox News-inslaget

”Ni vill komma åt muslimer”

Morgan Johansson svarar att det är en viktig sak att säkerställa så att alla människor, oavsett gruppering, känner sig trygga i Sverige.

– Problemet är att SD använder bara detta i ett enda syfte: Att komma åt muslimer. Och det är ett annat problem när det gäller den här artikeln: Ni framställer det som att muslimer håller på att ta över Sverige. I verkligheten är det så att den totala andelen av människor som är medlemmar i muslimska trossamfund i Sverige är 1,5 procent. Dem vill ni ge skulden för alla problem i Sverige. Jag tror att judarna mer än några andra vet vad det innebär när man pekar ut människor och spelar ut religioner mot varandra, det är livsfarligt att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet