De tillfälliga asylboendena är tänkta för vuxna flyktingar och familjer, inte ensamkommande barn. Foto: TT

Migrationsverket: 110.000 boendeplatser behövs

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns omkring 3.000 kommunala evakueringsplatser. Migrationsverket bedömer att det behövs totalt 20.000 platser ”i till exempel gymnastik- och sporthallar för att klara den akuta situationen”, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef vid myndigheten, i ett pressmeddelande.

”Kommunerna måste hjälpa oss att få fram dessa platser, och det behöver gå snabbt” fortsätter han.

Situationen har förvärrats på grund av läget i Tyskland, där cirka 40.000 asylsökande nu bor i tält, på grund av att så många söker asyl i Tyskland, uppger Migrationsverket vidare i pressmeddelandet.

10.000 nya boendeplatser på gång

Samtidigt pågår en boendeupphandling som kommer att ge 10.000 nya platser. Myndigheten får tillgång till de platserna under november och december.

Verket har också begärt hjälp hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

”Budskapet från Migrationsverket till MSB är att 110.000 boendeplatser behövs, varav 50.000 i år och 60.000 nästa år, för att klara situationen”, säger Mikael Ribbenvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.