Mikael Ribbenvik: Vi kommer inte separera människor med olika religion och bakgrund.

Migrationsverket: Vi kommer inte separera olika grupper

Uppdaterad
Publicerad

Dagens knivdåd i Lindesberg är det tredje blodiga våldsdådet på asylboenden. Migrationsverket tror inte att religiösa eller etniska konflikter ligger bakom den senaste tidens våldsdåd, och kommer inte att skilja olika grupper av asylsökande åt på boendena. Det säger verkets operative chef Mikael Ribbenvik till Aktuellt.

– Vad vi vet i de här tre händelserna så religion eller etnicitet inte legat bakom. Vi har inte bostadsområden för kristna och för andra religioner, och det tänker vi inte börja med på Migrationsverket heller. Det svenska samhället är inte uppbyggt på segregering på det sättet, säger Ribbenvik.

Han ser ingen gemensam nämnare mellan morgonens knivdåd i Lindesberg då en man dog, och de två andra dödliga våldsdåd som skett på asylboenden nyligen.

Knivdådet på asylboendet i Lindesberg

– Det har varit på helt olika ställen och på helt olika typer av boenden, så jag tror inte det finns någon enkel förklaring till det.

Korta väntetiderna

Samtidigt har Migrationsverket larmat om trångboddheten på asylboenden och långa väntetider under flyktingströmmen till Sverige. Men allvarliga gärningar som dessa är alltid individens ansvar, anser Migrationsverkets operative chef.

– Men det som Migrationsverket kan göra och som vi gör nu det är att vi försöker jobba på både lång och kort sikt. På lång sikt så jobbar vi med att försöka korta våra väntetider, det är många människor som väntar på våra beslut just nu. Vi jobbar med att motverka sysslolösheten så att vi har aktiviteter på boendena. Och vi jobbar med att motverka trångboddheten genom att byta ut de sämsta platserna som vi har, säger Mikael Ribbenvik.

Mer av samma åtgärder

Migrationsministern Morgan Johansson (S) sade tidigare i dag att det inte räcker med de insatser Migrationsverket gör. Men den kritiken håller inte myndighetens operative chef med om.

– Det är ju de här sakerna som vi gör som vi måste göra ännu mer av, säger Ribbenvik.

På kort sikt försöker man öka tryggheten på boendena genom att ha över 500 väktare, för att öka tryggheten för de boende mot den typ av gärningar som nu skett, förklarar han. Migrationsverket samarbetar också mer med polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på asylboendet i Lindesberg

Mer i ämnet