Migrationsverkets vikarierande generaldirektör, Mikael Ribbenvik. Foto: TT

Migrationsverket väntar med beslut i osäkra asylärenden

Uppdaterad
Publicerad

Alla beslut i asylärenden där personen kan behöva åldersbedömas stoppas fram till mars. Då tar Rättsmedicinalverket över all medicinsk åldersbedömning av asylsökande. 

I ärenden där Migrationsverket bedömer att den asylsökande inte kan uppge sin ålder på ett trovärdigt sätt ska den asylsökande få frågan om han eller hon vill genomgå en medicinsk åldersbedömning.

Enligt Migrationsverket kan upp till 14.000 personer genomgå en medicinsk åldersbedömning. Rättsmedicinalverket kommer att starta sin verksamhet någon gång under nästa månad. 

– Då tycker vi att det är rimligt att vi väntar med de ärendena tills det bevismedlet finns tillgängligt, säger Migrationsverkets vikarierande generaldirektör Mikael Ribbenvik till SVT Nyheter. 

Inget totalt stopp

Enligt Mikael Ribbenvik saknas det i dagsläget uppgifter om hur många människor som berörs över beslutet att pausa asylärendena.  

– Det är handläggare och beslutsfattare som handlägger varje enskilt ärende, så det finns ingen sammanställning av vilket behov av bevismedel det finns i varje enskilt ärende, säger Mikael Ribbenvik. 

Beslutet innebär däremot inte ett totalt stopp för asylbeslut för ensamkommande. 

– Är det så att det inte behövs en medicinsk åldersbedömning, kanske för att du kan göra din ålder sannolik genom id-handlingar eller på annat sätt, då väntar vi inte. Då fattar vi beslut i ärendet, säger Mikael Ribbenvik.

Tidigare samarbete saknades

I beslutet, som lades ut på Migrationsverkets hemsida på lördagskvällen, framgår att Rättsmedicinalverket kommer att starta verksamheten det första kvartalet 2017. 

– Vi kommer att börja åldersbedömningar i mars. Fram tills nu har det inte funnits något samarbete på det här sättet. Nu beställer Migrationsverket åldersbedömningar av oss, säger Helena Norman, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket till TT.

På egen hand

Den asylsökande eller dennes gode man har tidigare fått ordna en medicinsk åldersbedömning på egen hand, antingen via kommunal eller privat vård. 

– Nu får man helt enkelt ett erbjudande att komma till oss, säger Norman. 

Hon berättar att Rättsmedicinalverket baserar storleken på sin verksamhet efter de prognoser som Migrationsverket har över hur många som kommer till Sverige. 

Migrationsministern Morgan Johansson kommenterar inte Migrationsverkets beslut. 

– Det här är ju Migrationsverkets beslut så det är deras fråga som de får kommentera, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Morgan Johansson till TT.  

Fakta: Åldersbedömning

I dagsläget görs åldersbedömningar i Sverige inte av Rättsmedicinalverket, utan upphandlas. Den upphandlade kapaciteten ska vara minst 500 åldersbedömningar varje månad i respektive sjukvårdsregion.

Det finns sex regioner vilket innebär att det i teorin kan bli möjligt att åldersbedöma minst 3.000 personer per månad.

I varje åldersbedömning ingår två undersökningar, dels en magnetkameraundersökning av knäled, dels en röntgenundersökning av visdomständer.

Att undersöka knäleden kostar 1.100—1.280 kronor per gång i de olika regionerna medan en tandundersökning kostar 1.500—1.900 kronor.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.