Foto: TT

Migrationsverket: Vi får räkna upp prognosen

Uppdaterad
Publicerad

Att bygga stängsel och försvåra för människor att ta sig över gränser flyttar bara problematiken någon annanstans, anser Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Han räknar med att Sverige får räkna upp prognosen för antalet kommande flyktingar.

– Vi får räkna på detta men min övertygelse är att vi får räkna upp den. Människor är desperata, vi talar bara om Syrienkrisen men det finns fler pågående kriser, säger Anders Danielsson när han intervjuas i SVT:s Aktuellt.

Stoppar inte flyktingar

Ungern har stängt gränsen mot Serbien och infört hårda lagar mot illegal migration, och fler länder följer nu efter när det gäller att skärpa kontrollen över flyktingströmmen till Europa från främst Syrien.

#flykt

– Bygger man ett staket på fyra meter, bygger man en stege på fem meter, säger Danielsson.

Danielsson påpekar att utgångspunkten är en gemensam asylpolitik, vilket även gäller Ungern.

Andra alternativ

Vilka vägar som flyktingarna kommer att välja i stället vill han inte spekulera närmare i. Kroatien, Rumänien, eller över Medelhavet från Grekland till Italien är dock tänkbara alternativa vägar, enligt Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet