Foto: TT

Migrationsverket försökte hindra tolkarnas uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket tog till ovanliga metoder för att förhindra att tre tolkar, som hjälpt den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan, skulle få uppehållstillstånd. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Migrationsverket försökte i det dolda få en domstol att inte bevilja tre afghanska tolkar uppehållstillstånd i Sverige. Enligt Dagens Nyheter dök en hög tjänsteman från verket oanmäld upp på migrationsdomstolen och varnade domarna för hemliga säkerhetsrisker.

Hotade av talibaner

De tre afghanerna hade arbetat som tolkar åt den svenska ISAF-styrkan och hade flytt till Sverige i fruktan för att talibaner skulle döda dem för att de hjälpt en västmakt. De hade ansökt om uppehållstillstånd och fått nej av Migrationsverket. Ärendet skulle nu överprövas av migrationsdomstolen.

I början av mars i år, tre dagar innan domstolen skulle fatta beslut, dök en tjänsteman från Migrationsverket upp på domstolen. Tjänstemannen hade förstått att domstolen snart skulle säga ja till tolkarnas ansökan och ville därför varna för riskerna om man gjorde det.

”Koppla in Säpo”

”Det finns ytterligare uppgifter rörande klaganden som Migrationsverket inte kan eller får förmedla till domstolen” sade hen, enligt en tjänsteanteckning som DN tagit del av.

Om tolkarnas överklaganden skulle bifallas så måste domstolen först koppla in Säkerhetspolisen, lät tjänstemannen förstå. Men vilken typ av uppgifter det är fråga om ville hen inte uppge, står det i anteckningarna.

– Jag vet fortfarande inte vad uppgifterna gällde. Vi bedömde att det var för substanslöst för att vi skulle vidta någon åtgärd och i det sena läget koppla in Säkerhetspolisen. Det borde Migrationsverket i så fall ha gjort långt tidigare, säger chefrådmannen till DN.

Fick uppehållstillstånd

Trots det oanmälda besöket och varningen beslutade migrationsdomstolen att upphäva Migrationsverkets beslut och bevilja tolkarna uppehållstillstånd. Domstolen ansåg att Sverige har ett ansvar för att deras fri- och rättigheter inte kränks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.