Anders Danielsson i Gomorron Sverige om effekterna av de nya id-kontrollerna. Foto: SVT

Migrationsverkets generaldirektör: Jag förstår helt beslutet om id-kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökanden har minskat kraftigt under januari sett till höstens rekordsiffror, men Migrationsverket generaldirektör Anders Danielsson menar att det inte enbart beror på de nya id-kontrollerna.

Efter en höst med ett rekordhögt antal asylsökande i Sverige har antalet nu mattats av. Enligt Anders Danielsson så beräknas antalet asylsökande under januari 2016 att ligga på samma nivå som samma månad föregående år med runt 4.000 asylsökande. Ett lågt antal jämfört med 2015 topp i oktober då 39.196 människor sökte asyl i Sverige. Om anledningen till denna minskning är de nya id-kontrollerna som infördes den 4 januari vill generaldirektören för Migrationsverket Anders Danielsson inte helt säkert säga.

– Det är rimligt att anta att våra id-kontroller har påverkat situationen, säger han. Men det är också många andra faktorer som påverkar trycket mot just Sverige som väderförhållanden och möjligheten att sig fram i Europa.

Flyktingtrycket fortsatt högt

Anders Danielsson vill inte heller säga att vi nu är tillbaka i någon form av normaltillstånd när det gäller antalet asylsökande.

– Det kan vi absolut inte säga, förklara han. Trycket mot Europa är fortfarande stort och det är miljontals människor som flyr undan krig och förföljelse.

Han menar att även prognoserna på längre sikt verkar peka mot ett fortsatt högt tryck på asylmottagandet.

– Jag tror att väldigt många människor kommer fortsätta söka asyl i Europa under 2016 och förmodningen även under 2017. Det finns ingenting som tyder på att konflikterna kommer att minska eller upphöra.

– Vi får se vad Wienförhandlingarna leder till när det gäller konflikten i Syrien, fortsätter han.  Men nu har vi även spänningar mellan Saudiarabien och Iran. Allt detta påverkar situationen i stort.

”Ingen politiker”

Om de nyligen införda och tillfälliga id-kontrollerna bör vara kvar under en längre period vill Anders Danielsson inte svara på.

– Jag är ingen politiker, jag är en tjänsteman, säger han. För mig är det grundläggande att asylrätten ska värnas till varje pris. Det är en mänsklig rättighet som inte kan rubbas på.

De nya id-kontrollerna har tidigare kritiserats av både Lagrådet och organisationer som Röda korset för att just vara just ett brott mot asylrätten. Detta håller Anders Danielsson inte med om.

– Kommer du till Sverige i dag och söker asyl så är det samma regelverk som gäller, säger han. Vi kommer att pröva din ansökan och ge dig tak över huvudet.

Förstår beslutet

Detta gäller som sagt om du lyckas ta dig till Sverige, vilket har blivit svårare för personer utan giltigt id när både Tyskland och Danmark nu infört hårdare id-kontroller som en reaktion på det svenska beslutet. Eftersom dessa länder har varit just de som de flesta asylsökanden som kommer till Sverige har varit tvungen att passera kan personer som vill söka asyl i här i realiteten stoppas långt innan den svenska gränsen om de saknar giltig id-handling. Det menar Anders Danielsson är en politisk fråga. Han menar dock att han förstår resonemanget bakom beslutet att införa de nya hårdare id-kontrollerna.

– Jag kan förstå hur politikerna resonerar, förklarar han. Sverige kan inte tillsammans med Tyskland vara de enda länderna i Europa i dag som tar det fulla ansvaret. Då måste man på något sätt markera. Jag förstår detta fullständigt.

När fler länder nu infört id-kontroller så menar Anders Danielsson att risken är att regionens samarbeten helt havererar.

– Rent politiskt så är ju risken att Schengensamarbetet kommer att upphöra, säger han. Det skulle ju helt klart vara ett misslyckande om man ser till grundtanken med EU som bygger på solidaritet och att vi skulle stötta varandra inte bara i välgång utan även i motgång.

”EU får skärpa sig”

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson återkommer till det gemensamma ansvaret för flyktingmottagandet inom EU som den avgörande faktorn för ett mer rättvist mottagande inom Europa.

– EU borde skärpa sig, säger han. Det handlar om en union som har 500 miljoner invånare och som är väldigt rik. Att kunna ta emot 1 miljon människor som flyr krig och förföljelse, det hade EU klarat om EU hade velat. 

Det nya årets utmaning för Migrationsverket menar Anders Danielsson kommer att bli att pröva alla de asylansökningar som redan kommit in för att minska väntetiden för ett beslut som i dagsläget har tagit uppemot ett år.

– Den största utmaningen är att pröva dessa ansökningar, förklarar han. Sen måste vi se till att få ordning på boendesituationen som är dålig för många och att anpassa myndigheten till den nya lagstiftningen som träder i kraft i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.