Migrationsverket höjer beredskapen för att skydda asylsökande från flyktingsmugglare, säger Jennie Sörman. Foto: TT

Migrationverket larmar om flyktingsmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Vid asylboenden över hela landet har organiserade flyktingsmugglare börjat ta sig in för att pressa människor på pengar. Flera gånger de senaste veckorna har polis tillkallats för att få stopp på bråken.

Migrationsverket larmar om att flyktingsmugglare allt oftare tar sig in på asylboenden i Sverige för att pressa människor på pengar, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi ser det som ett stort problem i hela landet och har de senaste veckorna fått tillkalla polis flera gånger för att stävja bråk, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverkets region syd, till TV4.

#flykt

Det är mycket vanligt med organiserad flyktingsmuggling i Sverige och det kan i vissa fall röra sig om summor på flera miljoner, säger Elke Schröder på gränspolisen. Enligt henne är det svårt att sätta fast smugglarna utan hemliga tvångsmedel som kameraövervakning.

Migrationsverket ser allvarligt på det som sker och ska se över sina rutiner.

– Vi höjer beredskapen och vill att personalen larmar polisen så fort de märker att någon är i fara, säger Sörman till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet