Foto: TT

Miljarder plockas ur kommunala bostadsbolag

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som det behövs pengar, både för att bygga nya bostäder och för att renovera miljonprogramsområden, så har landets kommuner de senaste åren plockat ut stora summor pengar ur de kommunala bostadsbolagen. De senaste fyra åren har 6,8 miljarder kronor plockats ut – en skrämmande stor dubbelbeskattning av hyresgäster, menar Hyresgästföreningen.

Att pengar plockas ut från de kommunala bolagen i en slags utdelning till ägaren kallas för värdeöverföring. Pengar som sedan alltså går till kommunal verksamhet.

Chris Österlund, finanschef på SABO, branschorganisationen för omkring 300 allmännyttiga bostadsföretag, menar att utdelningarna följer den lagstiftning som finns.

#BOSTADSÖKES

– Man har redan idag en reducerad möjlighet att göra utdelningar jämfört med privata fastighetsägare. Man håller sig i all väsentlighet inom de ramarna, säger hon.

Störst i Stockholm

Under flera års tid har värdeöverföringen varit störst i de stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm: Stockholmshem, Svenska Bostäder och  Familjebostäder.

Den nya politiska majoriteteten i Stockholm stadshus har dock stoppat överföringarna.

– Vi kommer inte att göra några värdeöverföringar, alla pengar ska stanna i bolagen. Vi har en enorm bostadsbrist och stor trångboddhet i Stockholm. Varenda öre som ett bostadsbolag har ska gå till att bygga fler lägenheter. Pengarna ska inte plockas in i en kommun och användas till lite av varje, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd för Stockholms stad.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren kallar uttagen för ”skrämmande”, en dubbelbeskattning av tre miljoner hyresgäster.

– Vi tycker att detta är ett allvarligt problem. Det förs ut väldigt stora summor ur bostadsbolagen som sedan går till sådant som vi tycker borde finansieras via skattesedeln, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Totalt 6,8 miljarder

Innan 2011 fanns endast begränsningar för utdelningar, men sedan fem år tillbaka regleras istället de så kallade värdeöverföringarna – ett vidare begrepp än utdelningar. Syftet med de nya lagreglerna var bland annat att ställa krav på att kommunernas allmännyttiga bostadsbidrag ska driva verksamheten enligt affärsmässiga principer med normala avkastningskrav.

Sedan de nya reglerna infördes, räkenskapsåren 2011-2014 där pengarna ofta har plockats ut året därpå, har totalt 6,8 miljarder kronor plockats ut ur de kommunala bolagen runt om i Sverige i form av värdeöverföring. Medan uttagen ur de kommunala bostadsbolagen i Stockholm har bromsats sedan valet 2014, så har uttagen i resten av landet legat på ungefär samma nivåer år efter år.

De bolag som fört över mest pengar räkenskapsåret 2014 är MKB i Malmö, Halmstads Fastighets AB och Telge Bostäder i Södertälje.

Boverkets jurist: Olyckligt

Det finns alltså sedan 2011 regler för hur mycket pengar som får plockas ut ur de kommunala bostadsbolagen i form av värdeöverföring. Därtill finns det undantagsregler om man vill dela ut mer än så. Till exempel kan kommunpolitiker hänvisa till att pengarna ska användas till sociala ändamål eller integration.

Men Ingrid Birgersson, jurist på Boverket, menar att det är olyckligt att lagen inte är strikt forumlerad vilket ger utrymme för tolkningar.

Dessutom finns ingen sanktionsmöjlighet för den som bryter mot de uppsatta reglerna.

Värdeöverföringar

I lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag finns begränsningar för hur stor del av vinsten som ett bolag får föra över till kommunen.

Sedan några år tillbaka finns en undantagsregel. Kommunen får föra över hela vinsten som pengarna går till vissa åtgärder, till exempel främjar integration eller social sammanhållning. I de flesta fall, men inte alltid, följer kommunerna reglerna. Det finns dock inga sanktioner mot de som bryter mot reglerna.

Värdeöverföring definieras enligt aktiebolagslagen som ”vinstutdelning, förvärv av egna aktier, minskning av aktiekapitalet eller reservfonden för återbetalning av aktieägarna.”

Gör SVT:s hyrestest!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Gå till formuläret genom att klicka här.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Mejla oss på bostadsokes@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet