Foto: TT

Miljöministern: Stoppa mikroplaster i smink

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Karolina Skog (MP) vill att Sverige tar täten i arbetet för att stoppa användningen av mikroplast i kosmetika. Hon uppmanar nu övriga länder runt Östersjön att ansluta i kampen mot de små plastpartiklarna, som skadar djurlivet i haven.

De är små som sandkorn och finns i dusch-, tand- och rengöringskrämer: de ytterst små plastpartiklarna som polerar och rengör men samtidigt orsakar skador i på djurlivet i haven. Inte minst i Östersjön skapar mikroplasterna stora miljöproblem, något regeringen i dag tog fasta på när Östersjökonferensen inleddes i Stockholm.

Alternativen finns

MIljöminister Karolina Skog (MP) uppmanar nu länder och kommuner i Östersjöregionen att gå före i kampen mot användning av mikroplaster i kosmetika. 

– Mikroplaster i kosmetiska produkter är helt onödiga, och det finns alternativ. Jag ser att Sverige tillsammans med andra länder och kommuner runt Östersjön kan visa globalt ledarskap här.  

Läs mer: Har du koll på mikroplasten i ditt badrumsskåp?

Sedan en tid förbereder regeringen nationellt förbud mot all användning av mikroplast i kosmetiska produkter som rengör, skrubbar eller polerar och sedan sköljs av eller spottas ut – som duschkräm och tandkräm.

Detta eftersom plasten enkelt kan ersättas av till exempel kiselkorn eller finkrossade kärnor. Att det finns alternativ är också ett krav för att EU ska godkänna att Sverige inför egna regler på området. Dessutom utreds om det även ska gå att förbjuda mikroplast som inte sköljs bort, som i exempelvis glittrande mascara där ”glittret” består av små plastbitar. 

40 ton – om året

Enligt regeringen spolas varje år 40 ton mikroplast från kosmetiska produkter ut i Östersjön. Nu vill man alltså få fler länder att ansluta i kampen, något man också föreslog förra veckan när deltagarländerna i den regionala Helsingforskonventionen Helcom hade möte, skriver miljöministern på regeringens hemsida

– Östersjöregionen har ett starkt regionalt samarbete, innovativa företag och aktiva kommuner. Det finns stora möjligheter till konkreta samarbetsprojekt.  

Plast i fast form kan inte helt brytas ner av naturen. Den blir bara allt mindre delar, och ju mindre delarna blir desto större risk att plankton och musslor får i sig dem när de filtrerar vattnet i jakt på mat. Även större djur som fiskar, valar och havsköldpaddor drabbas hårt av de stora mängderna plast som finns i haven.

Läs mer: Djuren svälter med magar fulla av plast

Redan 2015 beslutade Göteborgs stad att förbjuda alla kommunala inköp av produkter som innehåller mikroplaster, och flera väntas följa efter. Samtidigt är det bara en bråkdel av de plastpartiklar som sprids i naturen som kommer från kosmetika. Slitage från däck och vägar är en mycket större källa liksom konstgräsplaner. Men det är oklart i vilken utsträckning denna plast når ut i havens ekosystem, något som Naturvårdsverket fått i uppdrag att utreda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.