Foto: TT

Miljonsmäll för advokat efter färsk dom

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten dömer en advokat att betala skatt 716 miljoner kronor i skatt. Advokaten anses skyldig att betala skatteskulderna för tre bolag som han var likvidator för.

Advokaten, som är bosatt i Stockholmsområdet tog sig an ett uppdrag som likvidator för tre bolag. Efter en dom i kammarrätten tvingas han nu betala bolagens skatteskuld på sammanlagt 716 miljoner kronor, skriver Dagens Juridik.

Bolagens skatteskulder hade förfallit till Skatteverket och enligt domen borde advokaten därför ha satt bolagen i konkurs och inte drivt dem vidare som likvidator. Om skulderna går vidare till Kronofogden kan de ansöka om att få advokaten försatt i personlig konkurs. Blir det verklighet innebär det att han dessutom utesluts ur advokatsamfundet.

– Det är en personlig tragedi. Han blir helt blottlagd, säger advokatens juridiska ombud Conny Otteland till SVT Nyheter.

Kammarrätten skriver i domen att advokaten i sin roll som likvidator hade betalningsansvar och man anser att han inte gjort tillräckligt för att slippa ansvar för grov oaktsamhet, eftersom han inte satte bolagen i konkurs.

Conny Otteland anser däremot att domen är felaktig eftersom det vid tiden för likvidation inte bedrevs någon verksamhet i bolagen och han planerar tillsammans med sin klient att överklaga till nästa instans, högsta förvaltningsdomstolen.  

– Vi kommer med största sannolikhet att överklaga domen. Jag anser att den är felaktig och inte överrensstämmer med rättspraxis.

Kammarrätten skriver dock att ”verksamheten som sådan” inte spelar någon roll och att ”Avgörande är i stället om företrädaren har vidtagit några verksamma åtgärder för att avveckla bolaget och dess skulder innan skatterna förföll till betalning.”

Fakta: Likvidation

Likvidation kan ske på bolagets eget initiativ eller via tvång och det innebär att bolaget upplöses efter att skulderna betalats och tillgångarna delats ut mellan aktieägarna. Bolagsverket eller tingsrätten kan besluta om tvångslikvidation.

När ett bolag försätts i likvidation tillsätts en likvidator som ansvarar för att avveckla bolaget. Likvidatorn ska dessförinnan inte haft uppdrag eller intressen i bolaget. I regel utses likvidatorn av tingsrätten eller Bolagsverket. Likvidatorn ersätter bolagets styrelse och den verkställande direktören under avvecklingsarbetet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.