Foto: TT

Femenaktivist varnas av Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

En av kvinnorna som låg bakom aktionen mot Fredrik Reinfeldt under gårdagens tal är en framträdande miljöpartist. Nu tvingar partiet henne att välja mellan politiken och aktivismen.

Jenny Wenhammar står som nummer fyra på partiets riksdagslista i Skånedistriktet. Hon är en av de femenaktivister som gjorde en barbröstad aktion under Reinfeldts tal i Almedalen under torsdagen.

Nu varnas hon av partiet.

Val 2014

– Jag måste välja mellan att kandidera till riksdagen och att fortsätta med aktivism mot politiker, säger hon till Aftonbladet.

Hon förklarar att hon inte bestämt sig än, eftersom hon tycker att aktivism är viktigt i världen i dag.

Wallner: Dåligt omdöme

Fyra kvinnor greps direkt av polisen. Men medan tre av kvinnorna anhölls kunde Wenhammar släppas redan under torsdagen. Hon tog sig aldrig innanför avspärrningarna.

Miljöpartiets partisekreterare Wallner har tidigare sagt att partiet tar avstånd från Wenhammars agerande:

– Vi tycker det är en oacceptabel aktion att störa ett politiskt möte. Det är dåligt omdöme. Oavsett om man har kläder på överkroppen eller inte, säger partisekreterare Anders Wallner (MP) till SVT.

Liten chans att komma in i riksdagen

Wenhammar har haft flera förtroendeuppdrag för Miljöpartiet i sin hemkommun Svalöv. Förra året hoppade hon av kommunpolitiken, men kandiderar till riksdagen i höstens val. Hon står på fjärde plats på partiets riksdagslista i västra Skåne.

Hennes beteende fördöms starkt av MP:s regionordförande i Skåne.

– Det är väldigt allvarligt när man stör ordningen och möjligheten för andra att tala. Det är en allvarlig aktion när man stör yttrandefriheten, säger Petter Forkstam (MP).

Men ett beslut om hon ska strykas från riksdagslistan kan dröja.

– Även om hon skulle stå kvar på riksdagslistan är sannolikheten att hon skulle komma in riksdagen i höst liten, eftersom partiet bara har ett mandat i valdistriktet.

Men man kan ju kryssa in henne?

– Jo, det är absolut alltid möjligt, säger Petter Folkstam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet