Petra Elf, ungdomsförbund Grön ungdom och Niclas Persson, kommunalråd för MP i Örebro. Foto: SVT

Miljöpartister våndas över den nya flyktingpolitiken

Publicerad

Miljöpartiet gick till val på att ”aldrig försvåra för människor att komma till Sverige”. I dag är både id-kontroller och tillfälliga uppehållstillstånd en realitet. Den omsvängning som Miljöpartiet tvingats göra i migrationspolitiken har upprört många MP-politiker.

– Jag blev både besviken, upprörd och ledsen. Både på regeringen och oppositionen, säger Petra Elf som sitter i styrelsen för partiets ungdomsförbund Grön ungdom i västra Sverige.

–Jag blev förbannad och besviken och kände att MP gick emot sin egen politik, säger Stellan Lindell, vice ordförande i Miljöpartiet i Alingsås.

Petra Elf har skrivit en debattartikel om när hon strax efter nyår var på väg tillbaka till Sverige från Tyskland och bevittnade när polisen slängde av en flyktingpojke från tåget i Danmark för att han saknade id.

–Jag började gråta. Det var så fruktansvärt. Och att det var den regering som jag alltid kämpat för som fattar ett beslut som stänger gränsen gör att det känns ännu värre, säger hon.

Protestaktion

Stellan Lindell ordnade en protestaktion mot id-kontrollerna i Köpenhamn. Flera hundra demonstranter skanderade slagord och försökte ta sig igenom gränsen utan att visa id vid Kastrups flygplats häromveckan.

–Jag kände att jag behövde göra något i solidaritet med alla de flyktingar som kommer hit, säger han.

Frågan om den nya flyktingpolitiken har inte lämnat någon miljöpartist oberörd. Partiledningen har arrangerat extramöten i Malmö, Västerås och Härnösand då partiet ska diskutera den framtida flyktingpolitiken. Tidigare har medlemmar försökt att få till stånd en medlemsomröstning om omsvängningen av flyktingpolitiken, men det försöket har gått i stå.

Förslag om flyktingamnesti

Men i maj väntar en partikongress och till den finns förslag om att vrida tillbaka flyktingpolitiken till en öppnare linje. Ett förslag är att MP ska agera för att få till stånd en flyktingamnesti.

–Jag tror inte att det är värt att utvisa 20-40.000 människor. Det är väldigt dyrt och det är bättre att pengarna och alla de här människornas kraft används till att bygga samhället i stället, säger Niclas Persson, kommunalråd för MP i Örebro.

Jag har full förståelse om man är besviken för att partiet har gått med på en politik som går åt fel håll, men jag tror också att det finns en förståelse för att vi inte har gjort det för att vi tycker att det är en bra politik, utan för att hantera en svår politisk situation, säger Anders Wallner, partisekreterare i MP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.