Snart har Linnea tre barn som hon fått som ensamstående. Foto: SVT/TT

Tvåbarnsmamman Linnea: ”Mina barn har en större familj än de flesta”

Uppdaterad
Publicerad

Om tio dagar är det dags. Linnea Hansson ska få sitt tredje barn. Pappan kommer inte följa med till BB eftersom Linnea valt att bli gravid via provrörsbefruktning med anonym manlig donator. Men hon är långt ifrån ensam.

Linnea Hansson gläder sig inte bara åt att bli mamma igen. I dag är hon särskilt glad över regeringens förslag att ge ensamstående mammor samma rätt som par att få hjälp att bli gravida via insemination eller provrörsbefruktning.

– Det känns jätteskönt att det äntligen blir så. Det gör att våra barn erkänns som alla andra barn, säger hon till SVT Nyheter.

Insemination för ensamstående

”Familjer ser ju ut på så många olika sätt”

Själv åkte hon till Danmark när hon ville bli gravid. Efter provrörsbefruktning där fick hon för fem år sedan två tvillingpojkar. Som nu ivrigt väntar på att få ett småsyskon – tillkommet på samma sätt. I badrummet är skötbordet i ordning. De pyttesmå blöjorna ligger på plats och barnvagnen står i hallen.

Redo att följa med till förlossningen står Linneas mamma, som råkar vara barnmorska.

– Jag har en stor familj. Mina föräldrar, syskon och vänner är alla väldigt spända och beredda att hjälpa till, säger Linnea.

Det är hennes argument mot de som menar att barn till ensamstående mammor har ett skörare skyddsnät än de där pappan ingår från början.

– Familjer ser ju ut på så många olika sätt. Ingenstans finns det en garanti för att de som väljer att bli föräldrar är bra föräldrar, eller att de alltid kommer att finnas där. Mina barn har fler nära vuxna omkring sig än de flesta andra barn, säger hon.

Nya lagen underlättar

Linnea Hansson menar att den nya lagen kommer att underlätta mycket för blivande mammor, också praktiskt.

– Själva behandlingen tar kanske fem minuter, men nu måste man åka till Danmark eller Finland. I framtiden kan man i stället få hjälp i sitt eget landsting.

Hon är medveten om att det finns de som motsätter sig den nya lagen men hon tycker sig ha märkt att motståndet minskat under åren. Hon får sällan några kommentarer numera.

I dag gläds hon åt den nya lagen men vardagen pockar på. Om tio dagar eller så, kommer hon ha något helt annat i tankarna. Och i famnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet