”Mina barn har inte kunnat sova i natt”

Uppdaterad
Publicerad

Trollhättan, och den lilla stadsdelen Kronogården, vaknar sakta till dagen efter en attack som skakat hela Sverige. – Det går inte att beskriva, det här kan aldrig få hända igen, säger ordförande i Somaliska skandinaviska kulturföreningen i Trollhättan, som SVT Nyheter pratat med.

Kaysaar Caydiid är ordförande i Somaliska skandinaviska kulturföreningen i Trollhättan och bor här i Kronogården tillsammans med sin familj. Det har varit en lång natt, berättar han. Barnen har inte kunnat sova efter det ofattbara som igår hände i deras område.

– Det är skrämmande, alla familjer är skrämda. Man tror inte att sådant här ska kunna hända här i Sverige, säger Kaysaar Caydiid.

”Det får inte hända igen”

Tillsammans med ett par andra trygghetsvakter finns han här vid skolan för att vara till hands om någon vill ha stöd. Och igår var han en av dem som tidigt var på plats efter att han fått höra om attacken.

– Jag var här vid 10-tiden, innan polisen. Det var ett totalt kaos här, det fanns ingen information om vad som hade hänt, alla undrade.

Polisen har nu konstaterat att gärningsmannen hade ett rasistiskt motiv bakom dådet, att det var ett hatbrott. Det finns inga ord för att beskriva känslorna kring det, säger Kaysaar Cayiid.

– Det här får inte hända igen. Det var första gången här, men det får inte hända igen.

Får hjälp från andra kommuner

Trollhättans informationschef, Peter Asp, berättar att man kommer att hålla alla andra skolor öppna under dagen, och ha personal på plats för att ta hand om de ungdomar som samlas vid Kronans skola. Totalt uppskattar han att ett hundratal personer kommer vara på plats för att jobba med krishantering.

– Vi har också fått erbjudande om hjälp från andra kommuner, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.