Gatuvy från Lund. Foto: SVT

Mindre reklam i Lund

Publicerad

Lunds kommun vill begränsa reklam i den offentliga miljön. Det blev klart efter att kommunstyrelsen på onsdagen röstat ja till en motion från Vänsterpartiet.

”I ett demokratiskt samhälle borde medborgare slippa att få budskap upptryckta i ansiktet och nerkörda i halsen”, står det i Mats Olssons (V) motion.

– Den tar sikte på två saker. Dels att ohämmat inflytande av reklam i stadsbilden är odemokratiskt eftersom det är den som har råd att köpa reklamplatsen som bestämmer vad vi ska titta på. Och dels den rent förfulande effekten av en alltför vildvuxen reklamflora, säger Mats Olsson till Sydsvenskan.

Några avtal ska dock inte rivas upp, utan motionen innebär att en plan ska utarbetas för begränsning av reklam i offentlig miljö. Nu är det upp till fullmäktige att fatta det avgörande beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.