Barn–, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) är ansvarig för socialtjänsten. Foto: TT

Ministern: ”Det är bra med goda exempel”

Uppdaterad
Publicerad

En tuff arbetssituation och hög personalomsättning präglar socialtjänsterna runt om i landet samtidigt som kostnaderna för inhyrd personal skenar. Åsa Regnér, ansvarig minister för socialtjänsten, menar att det framför allt är kommunernas eget ansvar att reda upp situationen.

– Det är naturligtvis ett problem med kostnaderna som blir för höga, men därför är det också väldigt viktigt att man gör grundläggande förändringar och verkligen ser över den här verksamheten och prioriterar det i kommunerna. För enligt lagstiftingen är det här kommunernas ansvar, säger Åsa Regnér.

Men när det börjar likna en nationell kris, är det då inte upp till regeringen att ta ett nationellt grepp?

– Och det är precis det som vi gör. Men då tror jag att kommunerna både måste se över sitt arbetssätt och hur man använder resurserna i dag, men sedan måste vi från regeringens sida fortsätta att stärka och följa de här frågorna och göra vad vi kan, säger Åsa Regnér.

”Sprida goda exempel”

– Men jag tror att ytterligare ett sätt är att se över de här frågorna är att utreda socialtjänstlagen vilket vi kommer att göra.

Hur kan ni stöta kommunerna som försöker med konstruktiva lösningar?

– Jag tycker det är bra när man hittar exempel som fungerar. Vi har bidragit med spridningskonferenser där man kan berätta hur man arbetar och vi har tillsatt en nationell samordnare vars uppdrag är just att åka runt till kommuner och prata om de här att prata om de här frågorna och sprida goda exempel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.