Ministern för högre utbildning, Helene Hellmark Knutsson (S), ska se över förslag på åtgärder för att förhindra fusk. Foto: TT

Ministern: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

87 personer har fuskat på högskoleprovet och köpt sig till toppresultat för priser på upp till 100.000 kronor. Flera av fuskarna studerar i dag på prestigefyllda utbildningar. Nu ska ministern för högre utbildning se över hur fusket kan stoppas.

– Det är självklart både upprörande och helt oacceptabelt. Ingen ska ju kunna fuska sig in på högskolan och på det sättet gå förbi alla de som arbetat hårt för att ta sig in på sin önskeutbildning, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Enligt Helene Hellmark Knutsson ser regeringen just nu över förslag från Universitets- och högskolerådet (UHR) på hur fusket kan stoppas.

Störningsutrustning i provlokalerna

Skrivelsen från UHR innehåller bland annat önskemål om att få kroppsvisitera samtliga provdeltagare och använda störningsutrustning i provlokalerna för att slå ut all mobil teknik – en metod som endast Försvarsmakten och FRA får använda i nuläget.

Helene Hellmark Knutsson säger att hon vill göra allt som går för att förhindra och upptäcka fusket, men påminner samtidigt om att högskoleprovet skrivs av över 80.000 personer, två gånger om året på flera orter, vilket skulle kunna göra förslagen svåra att genomföra i praktiken. Ministern framhåller att det även finns etiska aspekter av förslaget om kroppsvisitering som gör det problematiskt.

– Det gäller ju att de åtgärder vi sätter in både är väl fungerande och effektiva. När det gäller kroppsvisitering kan det ju ibland innebära att man måste titta under kläder för att hitta den här typen av utrustning, säger hon.

Föreslår polisanmälan

UHR har tidigare föreslagit att alla provskrivare i framtiden ska försäkra på heder och samvete att de genomför högskoleprovet på ett korrekt sätt. Den som bryter mot en sådan försäkran kan bli polisanmäld.

– Det tycker jag är ett bra förslag som vi absolut kommer att titta närmare på och återkomma om, för att just förhindra att människor fuskar sig till en plats på högskolan, säger Helene Hellmark Knutsson.

Förslag kommer – men när?

Hägskoleministern lovar att regeringen skyndsamt ska utreda vilka åtgärder som kan behövas, bland annat ska man titta på om det går att stänga av den som fuskat från att skriva om provet fler gånger.

Men hur lång tid det kommer dröja innan några skarpa förslag för att stävja fusket kan presenteras kan Hellmark Knutsson inte ge besked om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.