Foto: SVT

Ministern: Jag vill ha tillståndsplikt för företagen

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) kommenterade i Aktuellt utvecklingen med allt fler konsultstödda familjehem och den utredning som nu lagt förslag till förbättring. Hon var kritisk till att vem som helst kan starta sådana företag.

– Det här är ju inte bra, och därför har jag bett utredningen om förslag på om vi ska ha tillståndsplikt för de här företagen, och det har nu utredningen föreslagit. Jag hoppas nu kunna genomföra det inom kort, säger Maria Larssson.

Utredningen föreslår också en hårdare granskning av familjerna, belastningsregistret ska kontrolleras och det ska också vara krav på att familjehemmen genomgår utbildning, och dessutom ska statens tillsyn av verksamheten skärpas.

SVT granskar familjehemsföretagen

Varför har till exempel inte kravet på kontroll ur belastningsregistret funnits tidigare?

– Vi får ta det här stegvis, nu är vi framme och har fått nya förslag, säger Maria Larsson.

– Vi har lagt massor av lagförslag och förbättrat verksamheten på det här området, men det uppstår också nya saker. Den konsulentstyrda verksamheten har vuxit enormt de senaste åren och då måste vi också gå in och se till att det blir en tillståndsplikt för dem.

Barn har farit illa, skulle ni ha kunnat göra mer under de sju år regeringen suttit vid makten?

– Det är förfärligt när sådant händer, men vi har gjort enormt mycket förbättringsarbete. Jag skulle vilja säga att det nog aldrig har hänt så mycket med den sociala barn- och ungdomsvården som de senaste åren, säger Maria Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar familjehemsföretagen

Mer i ämnet