Foto: SVT

Ministern svarar: ”Jag lovar att vi tar tag i det här”

Uppdaterad
Publicerad

Oksana Winbladh har doktorandexamen i psykologi och har jobbat som skol- och chefspsykolog i Ukraina i 14 år. Hon är en av hundratals psykologer med utbildning från länder utanför EU som fått svårare att komma in i det svenska arbetslivet.

Till sist skrev hon ett brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som nu lovar att se över situationen.

– Min historia här i Sverige började jättelyckligt. Eftersom jag kom hit på grund av kärlek. Jag var full av förväntningar att jag kan börja ett nytt liv, men fortsätta mitt yrkesliv som psykolog.

När hon sökte svensk psykolog-legitimation fick hon nej. Ändå gav Oksana inte upp, utan bad om bedömningar från två fristående experter. De bedömde att det bara saknas några veckors vidareutbildning.

Men i stället för att säga att Oksana måste komplettera sin utbildning avslog Socialstyrelsen eftersom psykologutbildningarna har slutat att ge de kompletterande kurserna.

Tvingas börja om

Oksana och hundratals andra psykologer med utbildning från länder utanför EU tvingas nu söka psykologprogrammet från början. Så hon skrev ett brev till arbetsmarknadsministern, där hon bad att en kommission som skulle se över det här.

– I första hand gäller det inte min försörjning, utan om mitt liv. Och det gäller de andra, som har samma problem som jag, säger Oksana Winbaldh

Ministern: ”Så här kan vi inte ha det”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till SVT att hon blev upprörd av brevet:

– Så här kan vi inte ha det. Ju mer jag lär mig om hur det fungerar när många välutbildade personer kommer till Sverige ju mer förskräckt blir jag över hur lång tid det tar och hur svårt det är. Att vi inte utnyttjar den kompetens som Sverige så väl behöver.

Vad ska ni göra åt det här?

– Jag har just pratat med min kollega sjukvårdsminister Gabriel Wikström och vi tittar också på om vi på något annat vis kan jobba med validering. Det finns också en större valideringsutredning som arbetar. Jag har också träffat Psykologförbundet och andra parter för att se hur man tillsammans med arbetsgivarna kan hitta ett snabbare sätt att få ut människor i ett yrke och också få det validerat.

Här har ju både Psykologförbundet och psykologutbildningar reagerat mot att man säger nej till kompletteringar för att det inte finns någon kompletteringsväg?

– Jag tycker att det är helt orimligt och jag kan inte förstå hur det har fått vara så här under så många år, vi ska ta itu med det här.

När kommer det att hända något för Oksana då?

– Jag vågar inte svara dig säkert på den frågan, men jag lovar att nu tar vi tag i det här, för så här vill jag inte att det ska vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.