Foto: TT

Het debatt om SD:s riksdagslista

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraterna skulle klubba riksdagslistan på partiets valkonferens blev debatten het.

Många ansåg att partitoppen fått styra för mycket över den.

Tydligast märktes missnöjet med att riksdagsledamoten Thoralf Alfsson inte var med på valberedningens förslag på riksdagslista. Orsaken är att Alfsson inte anses kommunicera partiets politik på rätt sätt. Han har till exempel på sin blogg skrivit att varje somalier som får uppehållstillstånd ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen al Shabaab.

– Personer som Thoralf har vi inte råd att vara utan, sade ombudet Bo Karlsson, från Kalmar län på valkonferensen.

Många talare ansåg att partiledningen fått styra valberedningens arbete för mycket. Andra partier låter partidistrikten fastställa sina egna listor, medan SD går till val med en enda gemensam lista. Ett SD-distrikt där missnöjet var stort var Stockholms län.

–  Det ser inte bra ut att tre personer i valberedningen nominerar sig själva, sade ombudet Tommy Hansson.

Från valberedningen har man dock uppgett att berörda personerna inte deltagit i diskussioner som berört dem själva.

Alternativ lista

Vid valkonferensen fördes en alternativ lista fram med bland annat Thoralf Alfsson och SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand, som var emot att SD bytte partietikett från nationalistisk till socialkonservativ. Den alternativa listan röstades dock ned med siffrorna 49-99.

Flera av kritikerna menade att det nu är dags att SD skaffar sig en mer decentraliserad nomineringsprocess, även om risken ökar att man får in ”galenpannor” i riksdagen

– Utgångspunkten för oss är att vi fortfarande är ett nytt parti och vi behöver ha stabilitet och ett lag. Vad vi är mogna för 2018 det vet inte jag i dag, säger partiledaren Jimmie Åkesson till TT.

Fakta: SD:s riksdagsvalsedel

  • Listan toppas av partiledaren Jimmie Åkesson.
  • 25 procent av de 60 kandidaterna är kvinnor.
  • Bland de nya namnen finns:
  • Paula Bieler, 25 år, chefredaktör SD-kuriren (6:e plats)
  • Hanna Wigh, 27 år, distriktsordförande Skaraborg (14:e plats)
  • Oscar Sjöstedt, 33 år, politisk sekreterare (16:e plats)

Källa: Sverigedemokraterna (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.