Nyima Sherlhokangsar,  ordförande Tibetan Community in Sweden. Foto: SVT

Misstänkt flyktingspion gripen av Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen har gripit en man som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet. Mannen misstänks ha bedrivit så kallat flyktingspionage mot personer i Sverige. –Mannen har haft ett uppdrag, som vi ser det, av en främmande makt, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säkerhetspolisen.

”Den gripne och nu anhållne mannen misstänks för att, på uppdrag av ett annat land, olovligen ha inhämtat underrättelser om personer i den tibetanska miljön i Sverige”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

– Vi är chockerade och ledsna, säger Nyima Sherlhokangsar,  ordförande Tibetan Community in Sweden.

Mannen, som bott i Sverige greps under söndagen och har nu anhållits av en åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Lämnade material till främmande makt

– Det har skett på mer än en plats och har skett under en tid. Säkerhetspolisen har kunnat se hur den här mannen arbetat i den tibetanska miljön, agerat där och samlat in uppgifter som han sedan lämnat vidare till en underrättelseofficer, säger Nina Odermalm Schei.

– Mannen har bott i Sverige i flera år och haft ett uppdrag, som vi ser det, av en främmande makt.

Tibet är sedan 1950 en del av Kina och den tibetanska minoriteten i Sverige är ytterst liten.

– När Säpo kom med nyheten att en man är gripen för att ha infiltrerat blir man orolig. Vi tibetaner är redan en utsatt grupp. Ibland känns det som att man går på taggtråd. Vad man än gör så får det konsekvenser för nära och kära där borta,  Nyima Sherlhokangsar.

Säpo vill inte gå närmare in på var i Sverige det misstänka flyktingspionaget har skett, men det ska ha skett på flera platser. De vill inte heller peka ut vilket land som misstänks ha fått uppgifterna som mannen samlat in.

”Ser allvarligt på detta”

– Men generellt kan man säga som så att de länder som i dag bedriver flyktingspionage i Sverige är ju stater som ogillar både mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Odermalm Schei.

– Vi ser allvarligt på detta. Det drabbar personer som redan är utsatta, som har flytt sitt land och som sökt en fristad i Sverige.

Samtidigt är Kina ett av länderna som tidigare nämnts bland nationerna som misstänks bedriva flyktingspionage i Sverige.

2010 dömdes exempelvis en uigurisk man av Svea hovrätt för flyktingspionage mot andra personer från minoritetsgruppen i västra delen av Kina.

Odermalm Schei uppger att förhörs hålls nu och flera utredningsåtgärder genomförs. Åklagaren ska senast onsdag ta beslut om den misstänkte mannen ska begäras häktad.

Fakta om flyktingspionage

Så kallat flyktingspionage är underrättelseverksamhet som riktas mot till exempel oppositionella, regimkritiker och andra som lever i exil. Det händer också att personer med svenskt ursprung, som stöttar flyktingarna, utsätts.

Det finns en risk att spionaget övergår i andra former av spioneri, där personer genom olika påtryckningar tvingas spionera på sina landsmän.

Stater som bedriver flyktingspionage lägger ofta ner stora resurser för att hindra individer och grupper från att bedriva regimkritisk verksamhet.

Källa: Säkerhetspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.