Foto: SVT

Misstänkte terroristen kan vara del av större grupp i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Enligt underrättelseinformation kan den misstänkte terroristen vara en del av en större grupp som redan befinner sig i Sverige, eller är på väg mot landet. Säkerhetspolisen letar också efter fler misstänkta terrorister, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

I går kväll strax före klockan 23 hölls ett första förhör med den misstänkte terroristen.

Advokaten Ola Salomonsson har blivit kontaktad av domstolen för att försvara den misstänkte, men säger att han inte varit i kontakt med sin klient ännu.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

– Jag sitter i ett annat mål just nu. Jag har inte ens lyckats få tag på åklagaren så jag vet ännu väldigt lite, säger Ola Salomonsson.

Sitter anhållen

– Efter det första förhöret är den misstänkte anhållen. Det viktiga just nu är att få en bild av den misstänktes förehavanden under sin tid i Sverige, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

– Nu vidtar ett intensivt utredningsarbete. Vi är fortsatt intresserade av den här personen och vi välkomnar tips, helst via vår hemsida, säger Fredrik Milder, presschef på Säpo.

I en intervju med Expressen på morgonen bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Säpo letar efter fler misstänkta terrorister.

Senare vill han dock inte svara på fler frågor kring detta, men motsäger inte att han sagt det till Expressen.

– Ni får fortsätta det där resonemanget med Ygeman, säger Hultqvist efter en interpellationsdebatt i riksdagen.

Flera förhör

Mannen är omkring 25 år gammal och uppges ha kopplingar till terrororganisationen IS.

Exakt vilka kopplingar han har till Sverige är inte helt klart, Säkerhetspolisen är förtegen kring uppgifterna om den grupp som han ska ha varit en del av och hänvisar till förundersökningssekretess i ärendet.

Rikspolischefen Dan Eliasson bekräftar under fredagsmorgonen att ett antal personer hämtades till förhör vid gårdagens tillslag i Boliden. Han vill inte ange hur många, men betonar att det inte är säkert att personerna är misstänkta för något brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet