Elin Wickström. Foto: Privat

”Gick i parterapi när vi var nykära”

Uppdaterad
Publicerad

Elin och hennes pojkvän var nykära. Ändå valde de parterapi när de skulle flytta ihop.

Att gå i parterapi är för många ett sätt att rädda en relation där gnistan och glöden saknas och det blir allt vanligare att par tar hjälp av utomstående när det krisar. Två som inte hade någon kris, men som ändå valde terapi är Elin Wickström och hennes sambo. De hade bara varit tillsammans i ett år och förhållandet var långt ifrån någon kris.

Båda kom från tidigare relationer och båda hade barn. När de flyttade ihop valde de parterapi för att förhindra konflikter om hur de skulle förhålla sig tillsammans med sina respektive barn. Elin förklarar att det handlade om att skapa ramar för att få vardagen att fungera.

Par i terapi

–Vi ville få hjälp med att förhålla oss till nya familjemedlemmar och integrera dem i en relation som han och jag har valt att skapa.

Beslutet var gemensamt och Elin var mån om att ”göra allt rätt” när hon gick in i en ny relation, istället för att vänta tills att eventuella problem skulle hopa sig och leda till terapi av den anledningen.

Vänta inte tills problemen dyker upp

Båda hade gått i terapi på var sitt håll tidigare och var därför bekanta med det. Omgivningen reagerade dock på parets beslut och Elin berättar att många skrattade åt dem eftersom de var så kära i varandra och inte såg ut att behöva gå i terapi.

–Bilden är att man går i terapi när man har problem, men det här var mer förebyggande.

I dag lever Elin med sin sambo. Varannan vecka bor hennes dotter och hennes sambos två barn från en tidigare relation hemma hos dem.

–Ingen av oss visste hur man gör när man parar ihop två familjer. Jag tror inte att någon kan föreställa sig hur komplicerat det är att försöka forma en ny familj utifrån två tidigare familjer med alla olika vanor, rutiner och idéer om hur en familj ska se ut. Genom terapin fick vi en gemensam bild över hur vår familj ska kännas och vara.

Elin rekommenderar parterapi till andra och hon säger att det är viktigt att inte vänta tills man har så mycket problem att man inte orkar prata med varandra.

–Gör det när ni är kära och vill lyssna på varandra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Par i terapi

Mer i ämnet