– Det måste till pengar i mjölkböndernas plånböcker nu direkt, säger Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder, och menar att förslagen som landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) presenterat idag är inte tillräckliga. Foto: SVT

Mjölkbonde: ”Ministerns förslag inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Gård, ordförande för Sveriges mjölkbönder, är inte nöjd med landsbygdsministerns krisförslag utan vill istället se konkreta tidsbestämda åtgärder.

– Inom ert kvartal minst, säger han.

De förslag som landsbygdsminister Sven-Erik Buchts (S) presenterat idag handlar mestadels om mer analys och utredning och det är inte tillräckligt för att hjälpa svenska mjölkbönders situation, menar Stefan Gård.

– Det är klart att det är jättebra att gruppen samlas, men jag känner det som att ministern kanske inte vågade ta tag i problemen fullt ut. Det måste också bli ören över till mjölkbonden, säger han och förklarar att en höjning till 55 öre per kilo mjölk, skulle innebära en ökning av intäkterna på cirka 400.000 kronor per år för en normal svensk mjölkgård.

– 800 mjölkbönder sitter väldigt risigt till, det förslag som presenteras idag kanske hjälper fem procent av dem, säger han.

Punktskatt på diesel

Vad är det viktigaste som du menar att Sven-Erik Bucht skulle behöva göra?

– Sänka punktskatten på diesel. Det är viktigt att vi har en konkurrensnackdel mot övriga EU-länder, säger han och förklarar att det går inte att producera varor i ett högkostnadsland och sedan sälja till ett lågkostandsland. Att sänka skatten för diesel, menar Stefan Gård, skulle vara ett sätt att stärka konkurrensen mot utländska mjölkbönder.

– Punktskatter är en sådan sak som regeringen kan besluta om själv, det behöver inte gå ner till Bryssel, tillägger han.

Svenska mjölk borta om fem-tio år

Han menar också att ansvaret är något som måste fördelas mellan regering, landsbygd och de enskilda mejerierna.

– Då kan vi komma upp i de 55 örena. Annars har vi ingen svensk mjölkproduktion om fem-tio år, det går blixt snabbt, säger Stefan Gård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.