Foto: SVT

Mobilen ”ögon” för blinda

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan synskadade få hjälp att ”se” med mobiltelefonen. En app i mobilen söker upp seende som kan hjälpa till via videosamtal.

Sedan ett drygt halvår finns en gratisapp som hjälper synskadade i vardagssituationer när synen är ett måste. Exempelvis när man vill veta vilken sorts juice det är i paketet man inte vill öppna i onödan eller om det är svart- eller vitpeppar i kryddburken.

Appen blir ögon

Den synskadade går in på appen i sin mobiltelefon, som i sin tur kontaktar alla frivilliga hjälpare som finns tillgängliga för ett videosamtal. Det hela är lättskött för både synskadad och seende.

– Man laddar ner appen och registrerar sig som seende eller synskadad, berättar hjälparen Henning Holmberg. Man kan också fylla i vilka språk man behärskar så att man antingen kan få hjälp eller hjälpa andra från flera olika håll. Systemet är också ordnat så att du slipper samtal mitt i natten, det är anpassat efter vilket land och vilken tidszon du bor i.

Hur stort behov av hjälp-appen den synskadade har varierar individuellt och beror på hur många seende som finns i deras vardagliga närhet, alltså på platser som bostaden och jobbet.

– En situation där jag ofta använder appen är när jag tränar på gymmet, säger Joakim Nömell, som är blind sedan spädbarnsåldern.

– Då handlar det om en digital träningsklocka som jag inte kan läsa av själv. Finns det då ingen seende i närheten på gymmet, så är appen ett bra hjälpmedel.

Antalet växer

En nackdel med hjälp-appen som Joakim nämner är att det ibland kan ta ganska lång tid innan man får hjälp. Men sedan starten i vintras har antalet hjälpare nu vuxit till drygt 290.000 över hela världen. Det finns redan nu fler seende än synskadade som har appen och de blir fler med tiden, vilket borde ger kortare väntetid.

– När jag står där och behöver veta vad det är för krydda när jag lagar mat, så är det ju precis just då jag behöver informationen och inte en kvart senare. Det är sådana situationer som är största hindret för mig att använda hjälp-appen oftare, säger Joakim Nömell.

Frivilligt och anonymt

Appen Be My Eyes är gratis och hjälpverksamheteten bygger helt på frivillighet. Alla som använder appen är också anonyma inför varandra.

– Man ser inte vem det är man hjälper, eftersom den synskadades mobilkamera är riktad mot det man ska läsa eller bedöma. Men själva samtalet går ju åt båda hållen, så det är inget som hindrar att man presenterar sig om man vill det, säger Henning Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.