Moderat: Vräk ligisternas föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

”Hitta ligisterna och vräk föräldrarna.” Så skrev riksdagsledamoten Hanif Bali (M) efter upploppen och bränderna i Stockholms förorter.

För fjärde natten i rad brann bilar runt om i Stockholm i natt. Upploppen har upprört många, bland annat moderate politikern Hanif Bali. Vid tvåtiden natten mot torsdagen skriver han på sin Facebook-sida:

”Möts av beskedet att det brinner i ett soprum i Hagalund. Nu är alla ursäkter bortsopade, i en kommun där ungdomsarbetslösheten är rekordlåg, där man i rankningar blir utnämnda till bästa kommun att vara ung i, där andel socialbidragstagare är lägre än i Täby, där skolresultaten är goda, där arbetslösheten är extremt låg, då väljer dessa ligister att bränna. Hitta dem, grip dem och straffa dem.”

Stockholmsupplopp

”Vräk föräldrarna”

När en annan person kommenterar under inlägget att lagen är tandlös och polisen inte har kulturell kompetens svarar Hanif Bali:

”Kulturell kompetens om vad? Jag vill inte att polisen ska ha någon jävla kompetens för kulturer eller subkulturer där man idkar mordbrand.”

Därefter skrev han:

”Hitta ligisterna och vräk föräldrarna.”

och fortsatte:

”Uppenbart bemödar sig inte deras föräldrar hålla koll på var deras 13-åring är kl 02:00 en onsdag. Om man inte ens bemödar sig att göra det så kanske man inte är kapabel att bo civiliserat.”

Utvecklar sitt resonemang

När Facebook-vännen tycker att det ”känns som om du dömt innan rätsssystemet”, svarar Bali:

”Har du tagit syra? Din tes är att det finns någon anledning till deras beteende, min tes är att de behöver känna en lavett från rättsstaten.”

Ber om ursäkt

Strax innan lunchtid på torsdagen tog Hanif Bali bort meningen om att föräldrarna bör vräkas och att de inte är kapabla att bo civiliserat. Han bad även om ursäkt för uttalandet på sin Facebook-sida:

”Jag skrev tidigare att föräldrarna till dömda upploppsmakare borde vräkas, något som jag nu har tagit bort. Jag skrev det i affekt och vid närmare eftertanke är det inget jag står för och därför ber jag nu om ursäkt för det.”

Till Aftonbladet säger Hanif Bali:

– Jag kommer i fortsättningen att vara så mänsklig jag kan, och inte en robot. Men samtidigt får jag kanske tänka på att säga det jag vill säga på ett mycket snällare sätt.

SVT Nyheter har sökt Hanif Bali.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet