Foto: TT

Moderata kommunpolitiker är för sänkta ingångslöner

Uppdaterad
Publicerad

Ta striden med facket och våga lagstifta om sänkta ingångslöner. Det tycker en majoritet av landets ledande kommunala moderatpolitiker visar SVT:s undersökning. Men partiledningen säger nej.

– Jag tror det är dags att försöka göra förändringar i arbetsmarknadslagstiftningen. Bland annat när det gäller låglöner för att få fart på Sverige, säger Ulf Hilding (M) som är gruppledare i Ljusnarsberg.

Frågan är laddad för Moderaterna. Förre partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt undvek strid med facket om arbetsrätten. Men nu ökar trycket på dagens partiledning.

58 procent är för en facklig strid

SVT ställde frågan till ledande moderatpolitiker i alla kommuner där partiet finns i fullmäktige. Svaret är tydligt. Man vill trots fackets motstånd lagstifta om sänkta ingångslöner. Det tycker 57 procent är ett bra förslag och 40 ett dåligt.

– Låsningarna i den här frågan är tyvärr såna att någon måste göra någonting för att ta sig an det. Facket vill inte röra i det här, säger Ulf Hilding.

– Det är väl så att har man olika åsikter så får man ta en diskussion och ta en strid och sen så får man komma överens därefter, säger Per-Martin Svensson (M) 1:e vice ordf Tomelilla kommunstyrelse.

Men tidigare har ju Reinfeldt inte velat konfrontera facket?

– Ja, men det var den tiden. Vi behöver ha fler i arbete och då är det kanske där man får börja titta, säger Per-Martin Svensson.

Partiledningen följer Reinfeldts linje

Men Anna Kinberg Batra vill inte genomföra förslaget. Hon gjorde Reinfeldts linje till sin redan i våras i partiledardebatten. ”En moderatledd regering kommer inte lagstifta om sänkta löner” var hennes tydliga budskap.

De andra allianspartierna vill precis som majoriteten av moderaternas toppkommunpolitiker sänka ingångslönerna, men partiledningen är alltjämt ovillig att gå dem till mötes.

– Politiker ska inte sätta löner. Vi har en lång tradition i Sverige där arbetsmarknadens parter gör det. Då har man också ett ansvar för att se till att trösklarna in inte blir för höga, säger arbetsmarknadspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M).

Så gjordes undersökningen

  • Enkäten har sänts till ledande moderatpolitiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige. Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.
  • 196 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 69 procent.
  • Undersökningsperioden var 12:e till 21:a oktober och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.