Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) om den infekterade frågan om lagändringen för juridiskt könsbyte. Foto: Per Nilsson

Moderaterna i krismöten om nya könslagen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kallar till två krismöten efter intern kritik mot den nya könstillhörighetslagen.

Lagförslaget får dessutom ytterligare motstånd från SD – som vill att förslaget stoppas. På fredagen anslöt även KD till kravet.

Moderaterna står inför en djup intern splittring i frågan om den nya köntillhörighetslagen. Enligt flera ledamöter som Expressen pratat med ökar nu pressen på partiledaren Ulf Kristersson (M).

– Tilliten till partiledaren är totalt skjuten i sank, säger en ledamot till tidningen.

Kristersson: Vill se 18-årsgräns

Ulf Kristersson har själv varit drivande i frågan om en ny könstillhörighetslag. När han fick frågor om lagförslaget under torsdagen framhöll han dock att han hellre sett en 18-årsgräns, snarare än den 16-årsgräns som finns i förslaget just nu.

Frågan om åldersgränsen har varit mycket laddad och enligt Expressen var statsministerns uttalande på torsdagen ett sätt att hantera krisen inom partiet.

Kallas till krismöte

Men uttalandet ser ut att ha fått motsatt effekt. På Facebook skriver M-toppen Christian Sonesson, som varit tydlig emot, att ”Nu vill inte heller statsministern längre. Då bör man ändra sig.”

Moderaternas riksdagsgrupp har nu kallats till krismöte för att diskutera frågan, bekräftar justitieministern Gunnar Strömmer. Ytterligare ett krismöte med ordförandena i partiförbunden hålls vid klockan 16, erfar SVT.

SD vill stoppa förslaget

På fredagen säger Sverigedemokraterna att man kommer att försöka stoppa förslaget till könstillhörighetslag i riksdagen. SD åberopar en paragraf i riksdagsordningen som innebär att förslaget ska skickas tillbaka till utskottet.

– Det är uppenbart att det råder stor oenighet inom flera stora partier i den här frågan, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg i ett uttalande.

Även Kristdemokraterna vill nu stoppa lagförslaget. Hans Eklind, förste vice gruppledare för KD, säger till TT att de har goda chanser att få ytterligare stöd för att återförvisa förslaget.

För att det ska godkännas behöver de stöd från 117 ledamöter i riksdagen. I dag samlar SD och KD sammanlagt 91 mandat.

Riksdagen ska rösta om lagförslaget den 17 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.