Elisabeth Svantesson och Moderaterna är kritiska till den nya myndighet. Zozan Inci på Roks tycker däremot att myndigheten är ett bra initiativ. Foto: TT/Montage

Moderaterna kritiska till den nya myndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Den nya jämställdhetsmyndigheten välkomnas av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Men Moderaterna tycker inte att en ny myndighet är rätt väg för ökad jämställdhet.

Under torsdagen presenterade barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér en ny myndighet som ska fokusera på jämställdhetsfrågor. Ett initiativ som föreslogs redan för ett år sedan i Jämställdhetsutredningen.

Men den nya myndigheten tas inte emot med öppna armar av oppositionen. Moderaterna är kritiska till det nya initiativet och menar att en ny myndighet inte rätt metod.

– Regeringen gömmer sig bakom en ny myndighet i stället för att ta till insatser. Polisen behöver mer resurser för att kunna förhindra våld mot kvinnor. Det behövs också en politik för kvinnor som står utan sysselsättning. En ny myndighet kan inte lösa ojämställdheten, säger Elisabeth Svantesson (M).

Vad tycker ni är rätt väg att gå?

Många kvinnor, speciellt utländskt födda är utan sysselsättning. De behöver komma ut i arbete och därför behövs det fler vägar in på arbetsmarknaden. Det är en nyckel för att bryta utanförskap i samhället, säger Elisabeth Svantesson.

Välkomnas av Roks

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks) har varit delaktiga i samtalen för att få till en bättre jämställdhetspolitik och är positiva till inslaget om en ny myndighet.

– Vi har alltid haft väldigt stora förväntningar på en feministisk regering. Det finns mycket bra arbete som genomförs i dag. Men man måste göra mycket mer för att uppnå den här jämställdheten som alla strävar efter. Trots att Roks har funnits i 32 år kvarstår ojämlikhet mellan män och kvinnor. Nya myndigheten kommer att bidra till en förbättring, säger Zozan Inci, ordförande för Roks.

”Involvera barn och unga”

Arbetet för en ökad jämställdhet och arbetet för att motverka mäns våld mot kvinnor har hittills främst legat hos kvinnorna, menar Zozan Inci. Men med den nya jämställdhetsmyndigheten kan ansvaret fördelas på flera parter.

– Vi löser inte jämställdhetsfrågan genom att lägga över allt på polisen. Hela samhället måste vara med. Det är viktigt att involvera barn och unga, men även pojkar och män. Vi behöver samspela alla aktörer i samhället för att uppnå jämställdhetspolitiken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.