Moderaterna sågar skattehöjning på bensin

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade i dag en satsning på hundratalsmiljoner på solceller och ytterligare klimatågärder. Moderaterna är framför allt kritiska till hur klimatåtgärderna finansieras.

– Den gröna skatteväxlingen har blivit en grön skattechock, säger M:s miljöpolitiske talesperson Johan Hultberg.

Han tycker att det är fel i nuläget att höja skatten på bensin- och dieselskatt och varnar för skattehöjningarna på jobb.

– De bromsar svensk ekonomis tillväxt. Vi behöver resurser till järnvägsinfrastruktur, till forskning och till investeringar för att ställa om Sverige, säger Hultberg.

– Regeringens politik är ett skott i foten.

Hultberg är också kritisk till att regeringen vill halvera den statliga premien för dem som köper laddhybridbilar och sätta ned förmånsvärdet för miljöbilar. Han påpekar att en tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från transportsektorn och att åtgärderna gör det svårare att nå målet om en fossiloberoende fordonsflotta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.