Moderaterna vill ha betyg från trean

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna föreslår att betyg införs redan från årskurs tre under nästa mandatperiod.

Moderaterna vill ha betyg redan från trean, fler nationella prov, en stärkt lärarroll och att mer undervisning i matematik, svenska och engelska ska prioriteras i den svenska skolan.

– Vi förnyar vår skolpolitik med fokus på att bredda och fördjupa skolans kunskapsuppdrag, skriver finansminister Anders Borg och Tomas Tobé, ordförande i utbildningsutskottet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Forskning visar att barn till föräldrar utan högre utbildning drabbades hårdast när betygen avskaffades i de lägre årskurserna, framhåller de.

Ställer högre krav

Borg och Tobé skriver vidare att den moderna arbetsmarknaden och samhället ställer höga kunskapskrav.

– För att klara framväxten av nya jobb och för att säkra bra löner behövs en välutbildad arbetskraft.

Fler förslag de lämnar är ökat tidigt undervisningsstöd, en tidigare skolstart, att skolplikten ska utökas till att omfatta särskild sommarundervisning för de elever som inte når kunskapsmålen.

Dessutom vill de utöka satsningarna på yrkesutbildningar och lärlingar.

Björklund positiv

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att Moderaternas förslag är bra. Han säger att det är helt i linje med det förslag som Folkpartiet tidigare lagt fram.

– Det är ett utmärkt förslag, som bör genomföras. De flesta av de här punkterna är i själva verket redan på gång, säger Jan Björklund till TT.

Folkpartiet har tidigare föreslagit betyg från fjärde klass.

– Det behövs tidigare än i dag. Det är ingen exakt vetenskap i vilken årskurs man ska börja. Även om vi i dag har betyg från sjätte klass så är det långsiktigt för sent, säger Jan Björklund.

Saknar kritisk analys

Björklund säger att den kravlösa skolpolitik som han tycker har förts i tidigare i Sverige har varit en viktig orsak till de sjunkande resultaten i skolan.

– Vi måste göra upp med det. Även om många är kritiska till tidigare betyg så kan inte vi sitta med armarna i kors.

Men Moderaternas förslag får inte bara ros. Björklund saknar en kritisk analys av kommunaliseringen av skolan.

– Den är en viktig orsak till skolans problem. Det borde vi också ta i, men det vill inte Moderaterna göra. Det borde vara med i ett sådant här program, säger Jan Björklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.