Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT / SVT

Morgan Johansson: Fler platser i polisförvar för dem som ska tvångsavvisas

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska fortsätta genomföra tvångsavvisningar till exempelvis Afghanistan, detta trots att polisen saknar laglig rätt att genomföra dem. Det säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT:s Aktuellt, och enligt honom ligger en del av lösningen i att nu bygga fler platser i polisens förvar där de som ska tvångsutvisas ska låsas in.

De första månaderna under 2016 har fler än någonsin, av dem som dragit tillbaka eller fått avslag på sina asylansökningar  i Sverige, valt att åka tillbaka till sina hemländer eller till andra EU-länder. Det handlar om över 12.000 personer, enligt Morgan Johansson (S).

– Vi klarar av att göra avhysningar till nästan så gott som alla de här aktuella länderna, som exempelvis till Afghanistan – dit har 700 åkt tillbaka bara i år. Irak är samma sak, över 2.500, säger justitie- och migrationsministern i SVT:s Aktuellt.

#flykt

– Det går alltså att genomföra avvisningar till länder som tidigare varit problematiska.

”Har inte rätt att vara kvar”

Till stor del handlar det om att förmå människor som fått avslag på sina asylansökningar att självmant lämna landet. Den här principen tycker Morgan Johansson (S) är viktig – något han poängterar i SVT:s Aktuellt under tisdagen.

– Jag tycker att vår hållning måste vara väldigt tydlig i den delen, att du har inte rätt att vara kvar i Sverige om du fått avslag, säger han.

När så inte är fallet uppstår många gånger ett problem. Om en asylsökande som fått avslag ändå väljer att hålla sig undan och stanna kvar i Sverige finns det ingen lag som tillåter polisen att genomföra tvångsutvisningar.

Justitieombudsmannen (JO) och polisens nationella operativa avdelning (NOA) kom under sommaren fram till att det handlar om luckor i lagstiftningen, rapporterade SR Ekot tidigare i somras.

Cecilia Renfors, JO, konstaterade att lagen endast ger polisen möjlighet att använda våld eller tvång mot någon som ska utvisas, i den här typen av fall, om det finns formellt beslut på att personen i frågan först tas i förvar.

– De bestämmelser som finns i polislagen träffar inte de här situationerna. Det är en lucka i lagen, sade Renfors till Ekot i juli.

”Ta dem i förvar”

Morgan Johansson ser ändå att det, i dessa fall, finns möjlighet att gå vidare för svenska myndigheter för att få personer som fått avslag att lämna landet.

– Vi kan ta dem i förvar. Det kan vi göra i avvaktande på att kunna tvångsavvisa dem. Vi kan ju dessutom se till att de inte får ersättning eller kan bo kvar här. Det var ju den lagändring som vi gjorde, säger Morgan Johansson.

Migrationsministern hänvisar till den nya hårdare asyllagarna som infördes första juni i år. Den rätt till viss ekonomisk ersättning och boende man som asylsökande med en avslagen ansökan haft, fram till dess att man lämnat landet, finns inte längre kvar.

Klarar tvångsavvisningar

I de fall där ett land, dit en person med avslagen asylansökan i Sverige ska skickas, inte vill ta emot personer som tvångsutvisats så blir situationen onekligen svår.

– Som jag ser det har inte vi något ansvar för de personerna längre. Då får vi försöka se till att vi kan genomföra avvisningarna ändå, säger Morgan Johansson och tillägger:

– Om vi talar om tvångsavvisningar så har det gått att genomföra också till länder där det tidigare varit svårt, Afghanistan till exempel. Min poäng är att också det klarar man av att göra.

Menar du att Sverige i dag kan tvångsutvisa personer till exempelvis Afghanistan, och att Afghanistan tar emot dem?

– Det har kunnat genomföras under det här året, ja.

”Riskerar bli kvar år efter år efter år”

Morgan Johansson anser att det hade varit en mer önskvärd situation om Sverige hade ett avtal. Man förhandlar fortfarande om den saken med till exempel Afghanistan, men i nuläget måste man hantera varje enskilt tvångsavvisningsfall separat.

I intervjun med SVT:s Aktuellt återkommer migrationsministern till den möjlighet polisen har att ta människor i förvar.

– Vi vill ju också bygga ut antalet förvarsplatser, bland annat i norra Sverige där vi haft en väldigt hög beläggning. Vi behöver då ha fler platser.

Är det din ambition, att människor som vräks från Migrationsverkets boende när de fått avslagen asylansökan, ska tas i förvar?

– Ja, det gör man ju inför en tvångsavvisning. Sedan får man ju ta dem från fall till fall, säger han och fortsätter:

– Vi måste jobba på ett sådant sätt att de faktiskt lämnar Sverige. För gör de inte det, då får vi istället en risk att de är kvar i Sverige år efter år efter år. Då växer det fram ett skuggsamhälle, det vill vi inte ha.

Fakta/Förvar

  • Beslut om förvar kan fattas av Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol.
  • Förvar används i huvudsak för att säkerställa att en person är tillgänglig så att ett beslut om avvisning eller utvisning kan genomföras.
  • Förvar kan även användas om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar.
  • En person kan inte tas i förvar enbart på grund av att han eller hon har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet