Morgan Johansson: ”I en mening finns en gräns för vad vi klarar”

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland hårdnar tonen i flyktingpolitiken. Men oavsett har många människor på flykt, som nu befinner sig i Tyskland, är åsikten att Sverige är ett bättre land att söka asyl i. Samtidigt meddelar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i dag att Sverige kanske inte längre kan erbjuda boende för flyktingar.

Enligt SVT Nyheters utsände Kristoffer Wendick på plats i Rostock väntar drygt 2.000 människor på att få komma med färjorna till Trelleborg. Enligt en hjälparbetare som SVT Nyheter pratat med finns en utbredd föreställning om att det är just Sverige man ska till.

– Alla har sina skäl varför man just vill till Sverige, berättar en av de frivilliga hjälparbetare som SVT Nyheter pratar med vid Rostocks färjecenter, och tillägger:

– Många har släkt och vänner i Sverige, men det cirkulerar också rykten att Sverige nu är ett bättre land för flyktingar än vad Tyskland är.

Samtidigt har debatten om flyktingläget hårdnat i Tyskland.

– För två månader sade man att ”vi kommer att fixa det här”, nu är tonläget annorlunda, säger Kristoffer Wendick.

Tyskland skärper asylpolitiken

Angela Merkel tillsammans med andra tyska ledare sitter under torsdagskvällen i ett krismöte där man diskuterar förslag för att skärpa asylpolitiken, till exempel vill man göra det svårare för anhöriginvandring och skapa ett transitläger på gränsen mot Österrike.

EU-kommissionen kom i dag med en ny prognos för flyktingmottagandet. I år har hitintills har 710.000 människor sökt sig till EU. De närmaste två åren kan antalet komma att stiga till två miljoner. I Sverige har 117.885 personer sökt asyl sedan årsskiftet, men siffran väntas stiga till 160.000 innan utgången av 2015, enligt Migrationsverkets prognos.

Sverige kan inte garanteraboende

Migrationsminister Morgan Johansson sade i dag att gränsen var nådd, och syftade då på att Sverige inte längre kan garantera alla asylsökande tak överhuvudet.

– Du kan mycket väl komma att mötas av ett besked där vi säger att ”vi kan inte organisera boende till dig”, säger han senare i Aktuellt och förtydligar att asylsökande i framtiden kan komma att ställas inför två val:

–  Antingen ordnar de boende själv, eller så får de vända om (…) Jag tror att det kan få en dämpande effekt, säger Morgan Johansson och tillägger att det är bättre att ha boende i Tyskland, än att inte ha något boende i Sverige.

”I en mening finns en gräns”

I april sa statsminister Stefan Löfven sa att det inte finns någon gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Har det ändrats nu, finns det en gräns?

– Vi är det land som har tagit störst ansvar av alla länder i hela EU per capita, och vi kan fortsätta att ta ett stort ansvar, men när det kommer så många människor på så kort tid får vi bekymmer att ta fram boenden. I den meningen finns det en gräns för vad vi klarar av.

”Europa måste ta sitt ansvar”

Men Morgan Johansson betonar också att läget såg radikalt annorlunda ut tidigare i år.

– Verkligheten förändras på bara fem-sex veckor, från det att vi förväntade oss 70.000-80.000 till att vi nu kan förvänta oss 160.000, säger Morgan Johansson och tillägger att övriga länder i Europa nu måste vara beredda att ta sitt ansvar:

– Europa är större än Tyskland och Sverige (…) Det finns ingen svensk lösning på detta, det finns bara en europeisk och den går ut på att alla länder borde ta ett betydligt större ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.