Mörkade att förskolechef var berusad

Uppdaterad
Publicerad

En förskolechef i Skåne var berusad på arbetet vid flera tillfällen, en gång så pass att hon ramlade omkull. Men barnens föräldrar fick inget veta, skriver Sydsvenskan.

Kvinnan ansvarar för den pedagogiska undervisningen på den privata förskolan och arbetar både som chef och förskolelärare. Under förra året blev hon deprimerad och började dricka. Vid flera tillfällen var hon berusad när hon tog hand om barnen.

Första gången det upptäcktes var när hon ramlade omkull när hon stod och lagade mat åt barnen i förskolans kök. Den andra gången var när hon hade gått iväg med ett barn för inskolning på en lågstadieskola. En person såg att hon var berusad och slog larm.

Efter händelserna gick förskolechefen med på att under en tid stanna hemma och börja i rehabilitering. Men när föräldrar undrade vart hon tagit vägen fick de ingenting veta. Orsaken var att kvinnan och hennes släkting sitter i styrelsen för förskolan och att de tillsammans har majoritet.

– Förskolechefen förbjöd oss att säga någonting till föräldrarna, berättar förskolans styrelseordförande för tidningen.

Efter att chefens uppträdande på förskolan till slut uppdagades har hon inte arbetat med barn på förskolan. Hon har även bett föräldrarna om ursäkt i ett brev. Förskolan har därefter fått föreläggande om vite från Malmö stad på 100.000 kronor och utreds av förskoleförvaltningen på fler punkter, bland annat för jävsituation i förskolans styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.