Foto: TT

MP i möte om det omstridda lagförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Just nu träffas Miljöpartiets riksdagsledamöter för att diskutera regeringens förslag om skärpta id-kontroller. MP har redan vunnit en liten seger i och med att regeringen backar om förslaget att stänga Öresundsbron. Men alla är inte nöjda – flera Miljöpartister vill slopa hela förslaget.

I morgon landar den omstridda propositionen på riksdagens bord. I går fick förslaget om att regeringen ska kunna tillsätta särskilda åtgärder om det föreligger fara för rikets säkerhet eller den allmänna ordningen, skarp kritik från Lagrådet. I klartext handlar förslaget om att man ska kunna kontrollera legitimation på alla som tar sig in i landet för att kunna hantera det ansträngda asylmottagandet och kunna stänga Öresundsbron om trycket blir för stort. I dag meddelade regeringen att frågan om Öresundsbron slopas.

MP glada i dag

Som Lagrådet fört fram är förslaget förberett snabbt – på onsdag röstar riksdagen om det nya reviderade förslaget och lagen väntas träda i kraft på 21 december. Miljöpartiet har redan från början varit kritiska till förslaget att försvåra för människor att söka asyl i landet. I går fick de vatten på sin kvarn när Lagrådet menade att förslaget inte respekterar asylrätten.

#flykt

– Miljöpartiet har drivit detta från början och vi är väldigt glada att regeringen väljer att gå på vår linje, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, till SVT Nyheter.

Locket på

I dag sammanträder partiets riksdagsgrupp om frågan inför omröstningen i nästa vecka. Mötet omgärdas av hemlighetsmakeri och flera riksdagsledamöter som SVT Nyheter talat med vill inte uppge platsen för mötet. SVT Nyheter har också försökt nå riksdagsledamöterna inför mötet för att få en kommentar utan resultat. Riksdagsledamöterna uppges vara splittrade i frågan. Men Rasmus Ling, riksdagsledamot för MP, har redan meddelat partiet att han tänker rösta nej till förslaget när riksdagen ska fatta beslut. Han tycker att det är bra att regeringen nu, efter att ha lyssnat på Lagrådets kritik, backar från delen som handlar om möjligheten att stänga Öresundsbron. Men än är han inte nöjd.

– Det bör rimligen även gälla id-kontrollerna. Lagrådet anförde samma kritik mot hela förslaget, säger Rasmus Ling till TT.

”Hafsig process”

Han hoppas att Lagrådets bryska kritik ska påverka de miljöpartister som står och väger i frågan.

– Min förhoppning är att även de som inte är lika säkra i sakfrågan, att de ändå ska lyssna på Lagrådet och se att vi inte kan ha en så här hafsig process, säger Rasmus Ling.

Både Moderaterna och Centerpartiet har i dag uttryckt att man inte vill stötta en möjlig stängning av Öresundsbron men att man ser positivt på att införa id-kontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet