Miljöpartiets ekonomiske talesman Per Bolund. Foto: Scanpix

Mp siktar in sig på småföretag

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet tror inte på regeringens kalkyler om den ekonomiska utvecklingen. Därför är MP:s reformutrymme 19 miljarder kronor i stället för regeringens 23 miljarder.

Partiet vill inte sänka bolagsskatten lika kraftigt som regeringen, utan föreslår en sänkning med 1 procentenhet.

I stället vill MP se en generell sänkning av arbetsgivaravgiften plus en extra sänkning för småföretag, som också slipper sjuklöneansvaret helt i MP:s budgetförslag.

Skuggbudgetar

Allianskritik mot skattehöjningar

Allianspartierna kritiserar unisont de skattehöjningar som Miljöpartiet föreslår, till exempel en höjning av koldioxidskatten som höjer bensinpriset med 70 öre litern och en skatt på flygresor.

-Det finns delar i Miljöpartiets budgetmotion som kan vara intressanta, men helheten innebär kraftiga skattehöjningar på tillväxt och jobb, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Även FP:s ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton är kritisk:

-Nu är det inte längre fråga om grön skatteväxling utan enbart grön skattehöjning. MP:s förslag leder till högre priser på bland annat el, bensin, flygbiljetter, och varor som transporteras på lastbil, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuggbudgetar

Mer i ämnet