Åsa Romson. Foto: TT

Åsa Romson om katastrofsiffrorna: Ett problem

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för språkröret Åsa Romson (MP) har rasat – bara 7 procent av de svenska väljarna har stort eller mycket stort förtroende för henne. Nu kommenterar Romson för första gången katastrofsiffrorna:

– Jag tycker själv att det är ett problem, säger hon i Aktuellt.

Den senaste tidens skandaler har skakat Miljöpartiet. På en blixtinkallad presskonferens berättade MP:s språkrör på måndagen att de ställer sina platser till förfogande, om kongressen kan hitta bättre kandidater att leda partiet.

Förra MP-språkröret Peter Eriksson, numera EU-parlamentariker, menar att situationen – framförallt för Åsa Romson – är bekymrande.

MP-krisen

Han är tveksam till Åsa Romsons framtid som språkrör, med anledning av hennes låga förtroendesiffror.

Sedan oktober i förra året har förtroendet rasat för Åsa Romson, från 22 procent till 7 procent, enligt en Sifo-undersökning som SVT Nyheter beställt.

– Går man in i en valrörelse med så låga förtroendesiffror som hon har i dag, då är det väldigt svårt, säger han till Aftonbladet.

Kommenterar katastrofsiffrorna

I Aktuellt kommenterar Åsa Romson de mycket låga förtroendesiffrorna.

– Det är ett problem att vi inte har lyckats tillräckligt väl, att jag inte har lyckats tillräckligt väl, i min roll som språkrör och som miljö- och klimatminister i Sveriges regering.

Romson menar att kongressen nu blir viktig för att partiet behöver en ”nystart”.

Hur känns det för dig att en sån tung Miljöpartist, en företrädare, säger en sådan här sak?

– Jag tolkar honom så att valberedning har ett viktigt jobb att göra nu och framöver. Förtroende och förtroendesiffror för partiledare är viktiga inför en valrörelse, det är närmast en självklarhet, säger Åsa Romson.

”Kan sätta en boll i rullning”

SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein säger i Aktuellt att Romson och Fridolin troligen inte hade gått ut och ställt sina platser till förfogande om de inte hade varit relativt säkra på att vinna.

– En risk är ändå att det sätter en boll i rullning, Peter Eriksson är en av de som nu sparkar på den här bollen. En annan risk är att de som inte tidigare tänkt i de här banorna nu börjar göra det. Miljöpartiets kongressombud är inte kända för att vara förutsägbara och de går inte i ledband, så man vet inte, säger Silberstein i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet