Åsa Romson (MP) och Stefan Löfven (S) under presskonferensen då den nya hårdare migrationsöverenskommelsen presenterades. Foto: TT

Missnöjet växer inom MP – Romson avvaktar

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet jäser inom Miljöpartiet (MP) efter tisdagens migrationsöverenskommelse. Många partimedlemmar är kritiska och några har till och med lämnat sina uppdrag. Nu pågår arbetet att få till en medlemsomröstning för att ändra politiken och riva upp överenskommelsen med Socialdemokraterna. 

– Vi kan inte vänta. Många medlemmar vill lämna partiet idag, säger Lage Rahm, före detta riksdagsledamot för Miljöpartiet, till SVT Nyheter.

Sverige har länge stått för en generös flyktingpolitik, men i tisdags kom en snabb och plötslig förändring. Efter en uppgörelse mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet aviserades en stramare flyktingpolitik med syfta att minska flyktingströmmen till Sverige.

De senaste dagarna har flera företrädare för Miljöpartiet varit öppet kritiska mot omsvängningen av migrationspolitiken. Några har till och med valt att lämna sina uppdrag i protest mot den förda politiken. Nu försöker en grupp miljöpartister få till en medlemsomröstning för att på så sätt riva upp överenskommelsen med Socialdemokraterna.

”Går tvärt emot MP:s partiprogam”

En av dem som nu ska försöka få ihop de tio procent av medlemmarna som krävs för en intern omröstning är Lage Rahm, före detta riksdagsledamot och miljöpartist från Göteborg.

– Vi vill att medlemmarna ska få ta ställning till det här. Vi tycker att det här går helt på tvärs mot vad Miljöpartiet har drivit i valrörelsen och vad det står i partiprogram och valmanifest. Jag vet många som är väldigt besvikna, säger han till SVT Nyheter.

Ni kan inte vänta till i vår då ni håller kongress?

– Nej. Vi kan inte vänta för länge. Många medlemmar vill lämna partiet idag. Jag tror att det skulle slita isär partiet om vi väntade till dess.

Romson uttalar sig inte om omröstning

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson vill idag inte svara på om partiledningen skulle lyssna på en medlemsomröstning.

– Det där är en hypotetisk fråga. Det är ett resonemang som några medlemmar har startat att diskutera. Partistyrelsen har inte haft möjlighet att ha en dialog med de medlemmarna än, säger hon till SVT Nyheter. 

Vad händer om era medlemmar röstar nej till migrationsuppgörelsen?

– Jag kan inte gå in på det eftersom det fortfarande är väldigt oklart vad dessa medlemmarna syftar på och vilka frågor de vill ha upp på bordet.

”Viktigt att stå upp för asylrätten”

Var går gränsen för Miljöpartiet – vad skulle få er att lämna regeringen?

– Det är inte en diskussion som vi för just nu.

Kan det bli ännu hårdare flyktingpolitik?

– Det är oerhört viktigt för oss att Sverige står upp för grundläggande asylrättigheter, internationella konventioner och EU:s humanitära rätt. Vi kan inte se att någonting blir bättre om Sverige inte skulle upprätthålla det. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.