MPR-vaccin ökar inte infektionsrisken

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn som vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR) behöver inte vara rädda för att barnen ska få biverkningar t.ex. högre infektionskänslighet än ovaccinerade barn.

Det visar en dansk studie med fler än 805.000 barn. Forskarna undersökte hur ofta barnen vårdats för t.ex. lungin- flammation och hjärnhinneinflammation och fann inga belägg för att vaccin- erade barn var känsligare, skriver DN.

19 av 20 svenska barn är MPR-vacciner- ade. En del föräldrar tvekar dock av oro för infektioner – och även autism, en teori som numera helt förkastas.

Risk för epidemier

För några år sedan låg MPR-vaccineringen nere på 88,4 procent.

Det var farligt nära en tröskelnivå för att en eventuell epidemi skulle bli så stor att den inte kunde hindras.

-Målsättningen är att alla ska vaccineras, säger Harald Heijbel, läkare vid Smittskyddsinstitutet, till DN.

Borde övertyga oroliga

Det danska vaccinationsprogrammet är väldigt likt det svenska och resultatet av studien kan därför appliceras på svenska förhållanden.

-Studien är stor och omsorgsfullt genomförd och borde kunna övertyga dem som är oroliga för att vaccinerna kan ge biverkningar, säger Heijbel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.