Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: SVT

MSB: Alla har ansvar hushålla med vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Varje individ har ett eget ansvar att ta reda på vad som gäller angående vattensituationen i sin hemkommun, säger Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Aktuellt. Hon varnar för att vattnet på Öland kan ta slut i kranarna i sommar.

– Vi får vänja oss vid att förhålla oss till mer och mer extremväder och det är självklart en stor påfrestning. Vi har varit duktiga på att förebygga risker när det gäller översvämningar men vi får växla upp när det gäller åtgärder mot att förebygga torka, säger Lindberg.

Eget ansvar

Kommunerna är ansvariga för dricksvattnet men det gäller för var och en att ta reda på vilken riskbild som finns och skaffa sig kunskap om hur man hanterar den, oavsett om det handlar om översvämning eller torka, betonar hon.

– Man ska inte vara orolig men man ska söka kunskap, man ska tänka efter och man ska ta till sig den information kommunen ger. Det är väldigt viktigt att alla hjälps åt att hushålla med den här knappa resursen.

Kan ta slut

Öland har redan ett ansträngt läge och i och med turistillströmningen i sommar finns en risk att vattnet i kranarna helt enkelt tar slut.

– Men det går tankbilar och man har varit snabba på att försöka få till en vattenledning från fastlandet till Öland som vi hoppas ska tas i bruk bara inom de närmaste dagarna. Det är ett forcerat arbete som normalt tar 12-15 månader som man har lyckats med på väldigt kort tid.

MSB kan hjälpa till med att som nu finansiera en kartering för att hitta nya grundvattentäkter, ha förstärkningsresurser på plats och tillhandahålla mellanlagringstankar för vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.