MSB vill byta ut polisradion

Uppdaterad
Publicerad

Rakel, polis och räddningstjänsts kommunikationssystem, kan komma att bytas ut då det bara tillåter kontakt via tal.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill på sikt byta ut det nuvarande kommunikationssystemet Rakel som polis och räddningstjänst använder, eftersom det endast tillåter kommunikation genom tal, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. MSB föreslår i stället att blåljusmyndigheterna går över till att kommunicera via det trådlösa 4G-nätet, enligt en utredning som i dag lämnas över till regeringen.

Det dyraste förslaget är att skapa ett eget kommunikationssystem i 4G-nätet, för att inte behöva köpa in tjänster från kommersiella aktörer.

Post- och telestyrelsen lämnar i dag över en parallell utredning till regeringen där det föreslås att polisen och räddningstjänsten i så fall ska använda frekvenser i mitten av 700-Mhz-bandet. Bandet används för marksänd tv men ska öppnas för andra aktörer under nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.